> 2014

Zonsopkomst in het Speulderbos

5 december 2014

Vorige week waren de beuken nog net niet over hun top en hadden we een prachtige, heldere nacht met de eerste nachtvorst. Flink afkoelen dus met mistvorming tot gevolg. Met zonsopkomst kwam de zon er prachtig doorheen en gaf een magische sfeer in het Speulderbos. Puur genieten van het licht, ook al ren je soms rond om het licht maximaal te kunnen benutten.

Ransuil tussen de herfstbladeren

16 november 2014

Ransuilen zijn prachtige, slanke vogels die je in de zomer maar moelijk te zien krijgt. Als in de herfst het bladerdek minder dicht wordt en de ransuilen zoeken ook nog eens vaste, gezamenlijke slaapplaatsen op heb je betere kansen om deze soort te zien en te fotograferen. En wat is er nou mooier dan de kleur van de rode herfstbladeren terug te zien in de prachtige ogen van een ransuil?

Badderend in paars

16 oktober 2014

Het is al even geleden dat ik in de vogelfotografiehut van Han Bouwmeester op de Lemelerberg zat. Maar inmiddels heb ik wat tijd gevonden om de resultaten uit een groot aantal foto's te filteren en aangezien de verscheidenheid in soorten klein was en vooral de badderende foto's letterlijk spetterend waren hierbij een kleine selectie van slechts 2 soorten. Het roodborstje en de koolmees.

Mistige zonsopkomst

3 oktober 2014

Afgelopen weekeinde hebben we een prachtige ochtend gehad met mist, een opkomende zon erdoor en grauwe ganzen op het water. Hoewel de mist soms misschien net een klein tikje te dicht bleek waren het toch bijna perfecte omstandigheden om de verstilling van zo'n mistige ochtend vast te leggen. Ter plekke had het geluid van de grauwe ganzen een absoluut mystieke toevoeging, dus tijd voor een video!

De verpopping van een kleine vos

20 september 2014

Een poosje terug kon ik een bijzonder proces vastleggen: namelijk de rups van een kleine vos die transformeerde in een pop. Helaas bleek deze en een aantal andere rupsen allemaal geparasiteerd waardoor ik de ontpopping tot vlinder heb moeten missen. Volgend jaar weer een kans, maar het maakt deze transformatie er niet minder bijzonder op!

Kleine zonnedauw aquarel beelden

9 september 2014

Kleine zonnedauw is wat mij betreft een van de meest fotogenieke plantjes van Nederland, mede door de prachtige dieprode kleur en de druppeltjes zoete vloeistof die dit vleesetende plantje gebruikt om zowel insecten te lokken als te vangen. Insecten die in de kleverige tentakels belanden en blijven kleven worden door het plantje langzaam verteerd om zo extra voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bloeiende heide met verschillende aanpak

3 september 2014

Bloeiende heide is een prachtig onderwerp voor natuurfotografie: landschappen fleuren op, achtergronden voor vogels of libellen kleuren paars, een uniek moment ieder jaar die helaas maar kort duurt. Maar dit jaar heb ik voor het eerst geprobeerd de heide zelf als op zich staand onderwerp vast te leggen.

Bedauwde paardenbijter man

29 augustus 2014

Een bijzonder detail aan sommige libellensoorten is dat ze in de vroege ochtend bij lage temperaturen veel fletser van kleur zijn dan overdag. Zo ook deze paardenbijter man die overdag helder blauw is. Qua kleur heb ik ze dus liever overdag, maar de dauw en de mogelijkheden tot forse close-ups geven weer hele andere kansen.

Bandheidelibel in bloeiende heide

23 augustus 2014

De heide bloeit doorgaans maar een week of 2 en de echte top is dus maar kort. Als libellenliefhebber zijn heidelibellen in de heide natuurlijk een erg leuk onderwerp, maar de bandheidelibel is een soort van pioniershabitats. Toen ik dus een bandheide in de buurt van een ven midden op de heide tegen kwam was ik positief verrast. Een buitenkansje die ik met beide handen aangegrepen heb!

Dambordjes

11 augustus 2014

Het dambordje is een prachtige vlinder die je misschien in de familie van de witjes zou plaatsen. Hij hoort in het echt bij de zandogen, maar wat maakt het ook uit wat het is, het is vooral een ontzettend fotogenieke soort. En ik mocht hem vastleggen tijdens een dagje België. Bij deze een rustige registratie en een wat creatievere benadering.

Beekoeverlibel en bokeh

4 augustus 2014

Doorgaans ben ik een fan van het warme licht rond zonsopkomst en ondergang. Maar overdag met wat harder licht kun je ook nog prima met tegenlicht spelen: een beetje overbelichten, wat gebruik van schitteringen in het water voor een mooi bokeh patroon in de achtergrond en je krijgt een meer stemmig beeld met koele tinten. Minstens net zo mooi als alle warme kleuren!

Nieuwe plantensoorten vastgelegd

30 juli 2014

Naast de orchideeën categorie die ik recent heb geïtroduceerd fotografeer ik de laatste tijd ook steeds vaker andere planten. Een echte lijn en aanpak zit er niet in, zodra een plantje er mooi bij staat, fotogeniek is of als waardplant dient voor vlinders vind ik het boeiend er een mooie foto van te maken. Tijd voor de eerste resultaten met een verscheidenheid aan kleuren!

Mist, dauw en zon

26 juli 2014

Dauw, mist en zon. Een gouden combinatie, vooral samen met verschillende grassen. Normaal gesproken fotografeer ik graag een libelin zo'n setting, maar soms kan het ook gewoon de moeite zijn om dit zonder speciaal focuspunt in je beeld te fotograferen. Een soort van softe aquarel ontstaat er dan. Bij deze twee beelden van een mooie ochtend, èèn met en èèn zonder libel.

Planten geïntroduceerd in mijn soortenlijst!

8 juli 2014

Als natuurliefhebber heb ik een speciale passie voor insecten. Vogels zijn ook populair, maar de laatste tijd winnen ook de planten in aandacht. Wat begon met een plantengids, zodat ik waardplanten van vlinders kon herkennen, mondde de laatste tijd uit in het steeds meer waarderen van mooie en fotogenieke planten.

De zeldzame, mooie en bijzondere dwergjuffer

19 juni 2014

De dwergjuffer sprak mij al jaren tot de verbeelding: het kleinste juffertje van Europa, slechts 2,5 centimeter groot, slank gebouwd en een verborgen leven. Dat trekt mij als libellen liefhebber toch aan. Ook de mooie kleuren van het beestje en vooral het (soms) witte pterostigma maakt ze aantrekkelijk.

De bosparelmoervlinder vastgelegd

14 juni 2014

Soms heb je van die soorten, die je jaren geleden voor het laatste hebt vastgelegd. En als je dan weer eens door je eigen soortenlijst bladerd ben je niet echt tevreden over de beelden. In mijn geval was de bosparelmoervlinder een van deze soorten die dit jaar op het programma stonden om te verbeteren. En dat is best gelukt vind ik zelf!

Weidebeekjuffer close-ups

9 juni 2014

Soms slapen weidebeekjuffers met hun vleugels gespreid. Een prachtige kans om ze eens frontaal te fotograferen omdat de gespreide vleugels dan een mooi lijnenspel vormen en een natuurlijke omlijsting rond de kop van het dier. Bij deze een een mooi kopportret, aangevuld met een close-up van de prachtige vleugels van deze soort.

Bedauwde viervlek in tegenlicht

30 mei 2014

De viervlek is een van mijn favoriete libellen. De soort is algemeen en kun je daarom gemakkelijk op veel verschillende plekken tegenkomen. Dat betekend ook in verschillende vegetaties en misschien wel de mooiste is in een veld met zuring. Zowel de viervlek als het rood van de zuring komt prachtig uit in tegenlicht. Vooral als je stevig onderbelicht.

De weidebeekjuffer in fluitekruid

23 mei 2014

In mijn zoektocht naar sfeervolle beelden van insecten blijft de weidebeekjuffer een van mijn favoriete soorten. Zelfs een eenvoudige registratiefoto van deze juffer is al gauw mooi omdat het dier zelf zo fotogeniek is. Maar in mijn zoektocht naar sfeer wilde ik deze soort graag combineren met een fotogenieke setting: fluitekruid.

De tweevlek in Noord Frankrijk

13 mei 2014

Afgelopen week heb ik mogen genieten van een tripje naar Noord Frankrijk en zuid België. Het doel: eerst uitsluipende tweevlekken in Noord Frankrijk en daarna een eindje naar het oosten rijden voor een bezoek aan de roemruchte Viroinval voor vlinders en orchideëen. Voor het uitsluipen van de tweevlek heb je half mei de beste papieren en dus hebben we het minder mooie weer getrotseerd.

Oranjetipjes in de vroege ochtend

30 april 2014

Tja... de oranjetipjes. Misschien wel het meest gefotografeerde vlindertje van Nederland (en terrecht). Prachtig oranje doorschijnende vleugels bij de mannetjes, de gewoonte om mooi te gaan zitten op pinksterbloemen. Maar maak er maar eens iets origineels van. Bij deze twee foto's met wat meer ruimte om het onderwerp.

Close-up van de vleugel van een smaragdlibel

21 april 2014

Een close-up van de vleugel van een uitgeslopen smaragdlibel had ik al vaker aan lopen denken, maar door de extreme vergroting is het technisch een hele uitdaging: voldoende scherptediepte behalen is niet altijd makkelijk, zeker niet omdat er altijd wel wat wind staat en een libel dan al gauw continu om zijn as draait met de wind mee.

Appelvinken en meer bij vogel-boshut Hoenderloo

14 april 2014

Ik kan niet anders dan reclame maken voor bos-vogelhut Hoenderloo. De appelvink is een werkelijk waar prachtige vogel en hij laat zich op dit moment met enige regelmaat zien bij deze mooie vogelhut. Daarnaast kun je als je een lange dag zit met wat geluk soorten als gaai en boomklever mooi fotograferen.

Geoorde futen

8 april 2014

Afgelopen week heb ik kunnen genieten van geoorde futen in zomerkleed. Het was windstil wat een prachtig vlak wateroppervlak opleverde, een mooi ingredient voor rustige beelden waarin de fuutjes mooi tot hun recht komen. De uitdaging is speciale momenten te pakken en dat is gelukt denk ik.

Bruine winterjuffer in een berijpte setting

27 maart 2014

Elke winter staat een winterjuffer mooi onder de rijp op het verlanglijstje. Niet elke winter lukt het en deze winter leek voorbij te gaan zonder goede kansen. Gelukkig hadden we op het laatste nippertje nog een keer een prachtige, heldere en koude nacht waarin de rijp prachtig aangroeide.

Baltsende futen

22 maart 2014

De balts van de fuut is een prachtig gebeuren: al kopschuddend tegenover elkaar, de admiraalhouding (de gespreide vleugels) en als climax de penguindans. Alleen de namen voor het gedrag laten al zien dat het iets bijzonders is. Afgelopen week heb ik een deel van de balts vast kunnen leggen: voor het hoogtepunt moet ik nog een keertje terug.

Blauwe heikikkers en padden in tegenlicht

14 maart 2014

Sommige zaken in de natuur zijn zo bijzonder dat je mensen er echt mee kan verassen. Als ik mensen vertel dat ik in maart elk jaar weer mijn best doe om blauwe kikkers te fotograferen in Nederland dan word je soms niet geloofd. Maar voor de natuurfotograaf is het een bekend fenomeen: de heikikker die prachtig blauw kleurt in de paartijd.

Sneeuwklokjes in het engelse werk

28 februari 2014

De beste tijd voor sneeuwklokjes is in no-time voorbij, maar gelukkig heb ik de afgelopen week tijdens een mooie zonsopkomst kunnen spelen met een fotogeniek groepje sneeuwklokjes. Het licht, de klokjes en de setting waren een prachtige combinatie en het gevoel dat het macro seizoen weer op losbarsten staat geeft weer bakken energie.

Bosvogels vastgelegd bij boshut Hoenderloo

25 februari 2014

Dankzij het gulle geven van Henri van vliet (eigenaar van boshut Hoenderloo) mocht ik na het winnen van de VNF clubwedstrijd een bezoekje brengen aan de boshut Hoenderloo. Toen ik hoorde dat er steeds een groepje staartmezen voor de hut te vinden was leek het me een mooi moment om de gewonnen waardebon eens te verzilveren.

Wind, vogels en prachtig licht in de kop van Noord Holland

17 februari 2014

De daagjes uitwaaien in IJmuiden en op Vlieland smaken naar meer. Vogelfotografie, forse winden en afwisselende wolkenluchten zijn heerlijke fotografische kansen die ik graag pak. Gisteren ben ik een dagje wezen fotograferen op de afsluitdijk en in de havens van Den Oever.

Bruine winterjuffers

31 januari 2014

In de winter staat macrofotografie bij mij op een wat lager pitje, maar zodra de temperaturen onder de nul graden zakt gaat het weer kriebelen, want dan behoren winterjuffers weer tot de mogelijkheden. Helaas hebben we nog niet echt veel winter gehad, dus heb ik eens een poging gewaagd bij voorspellingen rond het vriespunt. Er was niet echt rijp, maar dat mag de pret niet drukken!

Sneeuwuil in de duinen van Vlieland

24 januari 2014

Afgelopen woensdag kon ik het niet laten om achter een mooie soort aan te gaan. In de duinen van Vlieland liet een sneeuwuil zich prachtig vastleggen. Zowel het beest met zijn helder gele ogen als de schrale setting van de duinen vond ik erg fotogeniek, dus tijd om een dagje die kant op te gaan.

Een heerlijk dagje fotograferen bij de zuidpier van IJmuiden

13 januari 2014

Gisteren heb ik mogen genieten van een heerlijk dagje fotograferen op en rondom de pier bij IJmuiden. Het doel was vooral om weer eens wat vogels te fotograferen die je in het binnenland niet voor de lens krijgt. Soorten als de paarse strandloper en de drieteenstrandloper. Maar ook meeuwensoorten zijn leuk om tegen te komen.