> > Bosvogels vastgelegd bij boshut Hoenderloo

Bosvogels vastgelegd bij boshut Hoenderloo

Dankzij het gulle geven van Henri van vliet (eigenaar van boshut Hoenderloo) mocht ik na het winnen van de VNF clubwedstrijd een bezoekje brengen aan de boshut Hoenderloo. Toen ik hoorde dat er steeds een groepje staartmezen voor de hut te vinden was leek het me een mooi moment om de gewonnen waardebon eens te verzilveren.

De boshut van Henri kent wat uitdagingen als je met een vaste 500mm prime lens aan komt. Het vijvertje en het voer ligt allemaal net wat dichter bij de hut dan ik gewend ben, waardoor dingen al snel binnen je minimale scherpstelafstand vallen. Dus heb ik zowel gefotografeerd met mijn 70-200/F4 + 1.4 converter als met de 500mm. Een zelf meegebrachte larixtak (leek me een mooie ondergrond voor een staartmeesje) heb ik geplaatst op precies de gewenste afstand voor mijn 500mm lens, een andere tak die ik mee had genomen die mooi met korstmossen was begroeid werd dichterbij geplaatst.

Na de boel rustig opgezet te hebben kon ik een dagje stoeien met sluitertijden en iso's. Dit vooral omdat de dag begon met vrij veel regen en het bijbehorende gebrek aan licht. De foto's van die ochtend zijn dan ook wat saai als je naar het licht kijkt, maar toch prima beelden voor de soortenlijst.

Koolmees op larix tak
Koolmees op de larix tak
Mannetjesvink
Mannetjesvink

Gelukkig kwam op een gegeven moment de zon erdoor. En dat is wanneer de setting van boshut Hoenderloo echt prachtig wordt. Helemaal als er aan iedere tak in het bos druppels hangen wordt de achtergrond magisch omdat het zonlicht door het bos op je achtergrond valt in mooie patronen. Helaas gebeurde dit rond het middaguur en viel het net samen met een wel erg rustige periode qua vogels. Prachtig licht dus, mooie achtergronden, maar geen vogels.

Ondanks stevige hoofdpijn en migraine heb ik nog een poosje gezeten, wachtend op de vogels. En hoewel de echte magie langzaam wegtrok (met elk klein zuchtje wind hing er minder water aan de takken), kon ik in deze periode nog een paar mooie beelden maken waarin de zon in de achtergrond nog subtiele patronen vormde. Vooral de boomklevers lieten zich van hun mooiste kant zien.

Boomklever in zijn typische houding
De typische houding van de boomklever
Boomklever op een larix tak
Boomklever op een larix tak
Mannetje grote bonte specht
Het mannetje van de grote bonte specht

De les van deze dag: probeer de boshut eens te boeken als er in de vroege ochtend een flinke afwisseling tussen zon en regen voorspelt wordt. Dan kan het niet anders of je komt met hele mooie beelden thuis!