> Fotografie tips
Zoektocht naar een betere statiefkop

Zoektocht naar een betere statiefkop

14-04-2020

Ruim tien jaar doe ik nu aan macrofotografie. En vanaf het begin heb ik naar volle tevredenheid met een niet al te zwaar balhoofd gewerkt. Maar sinds ik extreme vergrotingen gebruik en soms ook een hele zware set begon het gebruik van een balhoofd wat te schuren en dus werd het tijd eens te kijken wat voor keuze er nog meer is.

Heerlijke pasteltinten dankzij een diffuser

Heerlijke pasteltinten dankzij een diffuser

15-09-2015

Het is de hoogste tijd om weer eens een keer een fototip expliciet in de vorm van een fototip te schrijven, in plaats van ze te vermengen in mijn uitgebreide blogartikeltjes. Bij deze een goede tip voor als je weer eens met iets anders dan tegenlicht wilt spelen. De ingrediënten? Een stevig licht in de rug, waarbij je je onderwerp in de schaduw zet met behulp van een diffuser.

Vogels in een witte wereld

Vogels in een witte wereld

17-02-2011

De winter lijkt zijn beste tijd weer gehad te hebben, maar toch van mijn kant nog een laatste tip voor het fotograferen van vogels in de winter voor het voorjaar helemaal losbarst. Er is namelijk nog een goede reden waarom de winter zo'n mooie tijd is voor het fotograferen van vogels. En dat is de aanwezigheid van ijs en sneeuw.

Bessenetende vogels

Bessenetende vogels

11-01-2011

Als je zelf nu geen tuin hebt is het natuurlijk lastig om een voedertafel op te zetten. Geen nood, ook dan zijn er vaak in de buurt plaatsen te vinden die vogels aantrekken vanwege een gedekte tafel: bessenstruiken trekken grote aantallen vogels aan, waarvan de exotische pestvogel waarschijnlijk de allermooiste is.

Vogels op de voedertafel

Vogels op de voedertafel

30-12-2010

De winter is bij uitstek geschikt voor het fotograferen van vogels: ze verliezen vaak hun schuwheid vanwege de harde omstandigheden, grijpen elke kans aan om eten te vinden en vaak is de combinatie met sneeuw ook nog eens extra fotogeniek. Alles bij elkaar een goede reden om een voedertafel op te zetten, met een schuilhutje ernaast.

De omstandigheden zijn cruciaal

De omstandigheden zijn cruciaal

10-01-2010

Misschien dat dit wel een beetje te veel een open deur is, maar ik weid er toch een tip aan omdat het een van de meest essentiële onderdelen van een foto is: de omstandigheden. Uiteindelijk maakt niet alleen je onderwerp, maar ook de omstandigheden de foto. Hierbij denk ik vooral aan weersomstandigheden: mist, wolken, een mooie zonsopkomst. Of juist regen en storm.

Geluk dwing je af

Geluk dwing je af

27-11-2009

In mijn vorige fototip over voorbereiding kreeg ik de vraag hoe je nu zo precies kan weten wanneer de weersomstandigheden goed uitvallen. Het eerlijke antwoord daarop is natuurlijk: dat weet je nooit zeker tot je daadwerkelijk ter plekke bent.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk

20-11-2009

Volgens mij is een van de belangrijkste aspecten van een goede foto de voorbereiding. Dit is voor mij dus tip nummer een: goede voorbereiding. Je zou het zo kunnen samenvatten: 'bedenk goed wat je wilt en wanneer je waar wilt zijn'.

Denk na voordat je afdrukt

Denk na voordat je afdrukt

16-04-2009

Wat je erg veel ziet bij mensen die nog niet zo lang met fotografie bezig zijn is dat ze onderwerpen rechttoe rechtaan fotograferen. Bij sommige foto's hoor je ze soms denken: "kijk, een groepje krokussen. Die zijn mooi, dat wil ik fotograferen!".

Drijvende schuilhut

Drijvende schuilhut

01-01-2009

De winter is het beste seizoen voor het fotograferen van eenden, zwanen en ganzen. Veel leden van deze familie zitten in de zomer in Scandinavië en komen in de winter naar ons land om te overwinteren. Inmiddels zijn de eerste groepen al weer gearriveerd, dus het werd hoog tijd voor een dagje vrij om mijn drijvende schuilhutje weer eens van stal te halen...

Een idee plannen en uitvoeren

Een idee plannen en uitvoeren

01-11-2008

Tegenwoordig ben ik veel bezig met nadenken over wat mijn foto's beter kan maken, hoe ik kan groeien en beter kan worden. Het leek me leuk om een stapje daarin te delen in een artikeltje. De herfst is natuurlijk prachtig voor fotografie: herfstbladeren, mist, wisselvallig weer, paddenstoelen...

Macro fotografie in de ochtend

Macro fotografie in de ochtend

14-08-2008

Op dit moment gebruik ik voor 99% van mijn macro opnames een statief. De reden hiervoor is dat er maar 1 nadeel en vele voordelen aan zitten. Het nadeel waardoor veel mensen afschrikken van het gebruik van statief is de 'onhandigheid'. Je word er traag van, het ding zit in de weg etc. etc.

Meer dan een beessie op een stokkie

Meer dan een beessie op een stokkie

28-07-2008

Ik ben door de eigenaar van photofacts.nl gevraagd om blogs over natuurfotografie te schrijven om zo de diversiteit op dit foto blog te vergroten. De artikelen die ik voor de site zal schrijven zal ik ook hier toevoegen en dit is de eerste.