> 2013

Kuifduiker, brilduiker en andere watervogels

11 december 2013

Vandaag heb ik mogen genieten van een heerlijk dagje fotografie. Om te beginnen heb ik bij de Harderhaven geprobeerd een kuifduiker te fotograferen, bij de vogelkijkhut van de lepelaarsplassen werkte een brilduiker erg mooi mee en iets verderop bij de Blocq van Kuffeler lieten de kuifeendjes zich prachtig vastleggen.

Kruisbekken en nog veel meer

5 december 2013

Een week of 2 geleden heb ik een dag doorgebracht in de fotohut van landschap Overijssel / Han Bouwmeester op de Lemelerberg. Een prachtige locatie waar deze zomer vaak kruisbekken gefotografeerd waren, maar die waren al weken niet meer gezien. Maar we hadden flink geluk, want juist toen wij er zaten kwamen deze prachtige vogels toch een keer een minuutje langs.

Lange sluitertijd aan het IJsselmeer

30 november 2013

Een poosje terug ben ik naar de IJsselmeerkust gereden voor de zonsondergang. Het idee en de uitdaging was om met lange sluitertijden in combinatie met golven mooie mistige effecten te creëeren. Doordat de wolken zijwaarts waaiden was het helaas niet zo mooi om de lucht mee te nemen, daarom heb ik voor een abstractere benadering gekozen.

Sperweruil in de achtertuin

26 november 2013

Ik ben niet iemand die heel het land rondhobbelt om vogels te twitchen of te spotten. Maar als er mooie foto's te maken zijn ben ik wel graag van de partij en als het dan ook nog in Zwolle is dan moet je natuurlijk je kans waarnemen als natuurfotograaf. Dus bij deze mijn beelden van de prachtige sperweruil.

Meerdere benaderingen van een paddenstoeltje

24 november 2013

Wanneer ik lekker aan het fotograferen ben en mijn onderwerp geeft me de tijd, dan vind ik het altijd belangrijk om het maximale uit de situatie te halen. De herfst is hiervoor een prachtig seizoen, want een paddenstoel loopt niet weg en het enige wat wel snel kan wisselen in het bos is het licht. Maar het is dan boeiend om te experimenteren met licht, compositie en invalshoek.

Met het waadpak de Hierdense beek in

20 november 2013

Met het waadpak ben ik afgelopen weekeinde de Hierdense beek in gegaan om beelden te maken vanaf vlak boven het water oppervlak. Altijd een beetje spannend, maar het levert wel mooie beelden op en met de heiige omstandigheden en de beuken op hun top was het de moeite waard.

Watervalletje in de Hierdense beek

16 november 2013

Met de kleuren van de beuken op hun top ben ik nog een keertje bij de Hierdense of Leuvenumse beek wezen fotograferen. Het water stond erg hoog waardoor er een mooi watervalletje was ontstaan. Ik heb flink de tijd genomen dit watervalletje te fotograferen en dan zie je dat verschillende benaderingen anders, maar niet per definitie beter zijn. Hier drie verschillende benaderingen.

Bandheidelibel en gouden bokeh

21 oktober 2013

Vandaag een allerlaatste foto om het libellen seizoen mee af te sluiten. Deze foto van een bandheidelibel had ik een paar weken terug al gemaakt, maar was even aan de aandacht ontsnapt. Wat mij betreft onterecht, dus hier is hij alsnog. De foto is genomen in de vroege ochtend met een groot diafragma (F4) en de opkomende zon weerspiegelt op het water in de achtergrond.

Atalanta op de vlinderstruik

6 oktober 2013

De atalanta is een grote vlinder die ik het hele seizoen bijna niet gezien had, maar die zich opeens massaal liet zien toen ik dacht dat het min of meer tijd werd voor paddenstoelen. Ze zaten soms met 8 stuks tegelijk op de vlinderstruik en lieten zich gewillig fotograferen.

Zwarte heidelibellen verschillend vastgelegd

29 september 2013

Zwarte heidelibellen horen bij de soorten die het langst blijven vliegen en zo laat in het najaar dus nog te fotograferen zijn. In de afgelopen maand heb ik 2 benaderingen op deze mooie libelletjes losgelaten, met totaal verschillende beelden als resultaat. Vooral de afstand tot het beestje heeft nogal wat impact op het eindresultaat.

De noordse- en de venglazenmaker

23 september 2013

September staat voor mij al enkele jaren gereserveerd voor het zoeken naar de zeldzame noordse glazenmaker. Tot nog toe was het niet gelukt om deze zeldzaamheid te spotten en te fotograferen, maar dit jaar was het eindelijk raak. De venglazenmaker probeer ik al jaren slapend te vinden en ook dat is dit jaar voor het eerste gelukt.

Koninginnenpage in een graanveld

14 september 2013

Tijdens de laatste masterclass macrofotografie heb ik samen met de deelnemers een prachtige ochtend gehad op een mooie locatie. Ter plekke kwamen we verassend veel konginginnenpages tegen op hun slaapplaats. Een prachtige gelegenheid om met het mooiste licht in de vroege ochtend deze prachtige vlindersoort te fotograferen.

Sleedoornpage op guldenroede

10 september 2013

Al drie jaar probeer ik de zeldzame en lastig te fotograferen sleedoornpage mooi op de foto te krijgen. Het was me al wel gelukt om deze zeldzame soort vast te leggen, maar helaas was het beestje wat ouder, zat op een lelijk takje en was hij niet helemaal lekker scherp. Kortom, het moest dus beter. En dat is dit jaar wat mij betreft naar tevredenheid gelukt.

De kleine parelmoervlinder

20 augustus 2013

De kleine parelmoervlinder was een soort die ik in de buurt eigenlijk niet tegenkom maar al jaren graag eens slapend zou willen fotograferen. Op Texel was het dit jaar helaas niet gelukt, maar in Limburg mocht ik dan toch deze prachtige vlinder met dichtgeklapte vleugels fotograferen.

Metaalglanslibel in vlucht gefotografeerd

15 augustus 2013

De metaalglanslibel is niet echt zeldzaam, maar heel eenvoudig is het niet om ze op de foto te krijgen: ze worden zelden met meer dan 1 of 2 dieren gezien en als je ze ziet vliegen ze eindeloos heen en weer. Gelukkig blijven ze soms even stil hangen in de lucht en de uitdaging is om dat moment vast te leggen.

Gentiaanblauwtje onder de dauw

10 augustus 2013

Het gentiaanblauwtje is een zeldzame, kwetsbare soort die ik graag nog eens beter op de foto wilde krijgen dit jaar. Ik had al eens een foto van een oud versleten beest, maar het werd tijd voor een vers beest mooi onder de dauw. Een poosje terug is het gelukt om deze vlindersoort te vinden en te fotograferen.

2 nieuwe vlindersoorten

3 augustus 2013

Een poosje gelden mocht ik op 1 dag 2 nieuwe soorten dagvlinders fotograferen. Dat is toch wel uniek, zeker als het vlak bij huis gebeurt. In de omgeving van Deventer kwam ik zowel de kleine ijsvogelvlinder als de eikenpage tegen. Beide bosvlinders zijn vrij zeldzaam, maar hebben wel een bijzonder goed jaar dit jaar.

Nog een tweetal heideblauwtjes

29 juli 2013

Dit jaar kon ik het niet laten om, ondanks het feit dat ik al een paar prachtige platen had kunnen maken van heideblauwtjes, nog meer tijd aan deze vlindertjes te besteden. Ik had het gevoel dat er nog meer haalbaar was. Misschien is het niet zozeer mooier dan de andere beelden, maar anders zijn deze twee resultaten in ieder geval!

Heideblauwtjes

25 juli 2013

Heideblauwtjes zijn om meerdere redenen een geweldig mooi foto onderwerp. Allereerst zijn het natuurlijk gewoon mooie, fijne vlindertjes. Maar in de 2e plaats komen ze lokaal in enorme aantallen voor, waardoor het vaak lukt om een mooi vers veestje op een fotogeniek plekje te vinden.

Mannetje beekoeverlibel

16 juli 2013

De beekoeverlibel is een mooi libelletje. De mannetjes zijn lichtblauw berijpt met een mooi heldergeel pterostigma. Als ze jong zijn zijn ze geel en het mooiste moment om ze te fotograferen is als ze net blauw berijpt zijn. Zo'n mannetje kwam ik een poosje geleden tegen en die heb ik mooi op de foto kunnen zetten.

Viervlekken en dauw; een mooie combinatie!

12 juli 2013

De viervlek is zo'n algemene soort dat je hem al gauw voorbij loopt. Laat staan dat je specifiek voor de viervlek het veld in gaat. Eigenlijk zonde, want het is een ongelofelijk mooi en fotogeniek beestje. Dus toen er een poosje geleden eindelijk eens kans was op dauw ben ik het veld maar eens in gegaan.

Interactie tussen weidebeekjuffers

8 juli 2013

Soms heb je weer inspiratie voor een foto. In de zoektocht naar plaatjes die meer zijn dan registratie wilde ik erg graag een weidebeekjuffer in vlucht fotograferen. Technisch krijg ik dat niet voor elkaar met allerlei triggers en sensoren, dus heb ik gebruik gemaakt van het gedrag van rivaliserende mannetjes.

Zuidelijke keizerlibel en slanke oeverlibel

3 juli 2013

De laatste soorten die ik in Turkije heb fotograferen zijn de zuidelijke keizerlibel en de slanke oeverlibel. Beiden zijn zeker niet zeldzaam, maar laten zich nog niet zo gemakkelijk fotograferen. De slanke oeverlibel vind ik fotogeniek vanwege zijn bijzondere bouw, de zuidelijke keizer moet het van haar kleuren hebben.

Ivoren en berijpte breedscheenjuffer

27 juni 2013

Het einde van de foto's van Turkije komt langzaam in zicht. Dit is de op een-na-laatste update en gaat over een mooi en over een zeldzaam beestje. De mooie ivoren breedscheenjuffer en de erg zeldzame berijpte breedscheenjuffer. Alleen de ivoren breedscheen heeft ook daadwerkelijk erg brede schenen.

Androchroom vrouwtje weidebeekjuffer

25 juni 2013

Geen nieuwe soort dit keer, maar een ondersoort. De weidebeekjuffer komt ook in Nederland algemeen voor, maar in Turkije heb je een ondersoort zitten die er heel anders uitziet: het donkerblauw in de vleugel loopt helemaal door tot de vleugeltop.

Oostelijke vuurlibel en meer klein grut

21 juni 2013

In Turkije kom je een hoop kleine libelletjes tegen die ook nog eens een hoop op elkaar lijken. Leuk voor een soortenjager. Nou maak ik het liefst creatieve foto's, maar dat is niet altijd mogelijk en als libellenliefhebber kan ik het dan niet laten ook deze leuke libelletjes te registreren op de gevoelige plaat.

De fotogenieke oriëntjuffer

19 juni 2013

De oriëntjuffer is een waterjuffer die wel heel erg afwijkt van andere waterjuffers door zijn robuuste bouw en pigment in de vleugels aan de basis en de top. Hierdoor is het wel een erg fotogenieke libel die ik dan ook graag wilde fotograferen. In Griekenland en Turkije is de soort algemeen, maar verder kom je ze niet tegen in Europa.

4 verschillende rombouten

17 juni 2013

De rombouten zijn een familie van doorgaans geel-zwart gekleurde libellen. Ze komen voornamelijk bij stromend water voor en zijn daardoor goed vertegenwoordigd in Turkije. Bij deze de overige 4 familieleden die ik heb kunnen fotograferen, maat als meest indrukwekkende soort de vaandeldrager (Lindenia tetraphylla).

Drie verschillende soorten tanglibellen

11 juni 2013

De hoofdreden om naar Turkije te gaan was de aanwezigheid van rombouten met verschillende soorten achterlijfsaanhangselen. Zo is het gelukt om drie verschillende soorten tanglibellen te vinden en fotograferen: de donkere tanglibel, de vale tanglibel en de golftanglibel.

Donkere waterjuffer

27 mei 2013

De donkere waterjuffer is een van de meest zeldzame libellen van Nederland. De soort komt eigenlijk maar op 1 locatie voor die niet publiek toegankelijk is. Ik had het voorrecht om een telling van deze soort te doen, waardoor de mogelijkheid ontstond om een fotosessie te combineren.

Maanwaterjuffers

22 mei 2013

In het voorjaar zijn de maanwaterjuffers mooie beestjes om naar op zoek te gaan. Vooral de mannetjes met hun kleurverloop van lichtblauw naar olijfgroen zijn erg mooi als je ze van dichtbij bekijkt.

De vleugel van een glassnijder

13 mei 2013

Tijd voor eens iets anders. De eerste libellen zijn er weer en laten zich mooi fotograferen als ze net uit hun larvehuid zijn geslopen. Bij deze foto heb ik bewust de bewolkte lucht als achtergrond gekozen en een close-up gemaakt van de vleugel. Best bijzonder om eens de beadering en het pterostigma rustig te bekijken.

Oranjetipje in de vroege ochtend

6 mei 2013

Al een jaar of 3 probeer ik mijn 'perfecte' oranjetipje foto te nemen. Een mannetje, op een mooi vrijstaande pinksterbloem die nog niet te groot is uitgegroeid, dauwdruppels en tegenlicht. De setting waarin de pinksterbloem staat moet maar 1 soort gras zijn om de foto niet te rommelig te maken.

Blauwborst in tegenlicht

2 mei 2013

Elk voorjaar is het weer een feestje: de blauwborsten komen weer aan en proberen al zingend en baltsend hun territorium te claimen. Een mooie gelegenheid voor de natuurfotograaf om er op uit te gaan. Dit jaar kon ik het niet laten om ondanks de prachtige kleuren van het beestje toch ook met tegenlicht te spelen.

Sneeuwklokjes in vallende sneeuw

2 april 2013

Sneeuwklokjes zijn een mooi onderwerp en misschien wel het leukste aan deze bloempjes is dat ze daadwerkelijk soms al bloeien als de sneeuw nog uit de lucht komt. Zo ook dit wel erg koude voorjaar. Niet altijd leuk, maar fotografisch geeft het wel weer bijzondere mogelijkheden.

Sneeuwklokjes

13 maart 2013

Met het opnieuw winterse weer moeten de plannen een beetje aangepast worden. Ook al verlang ik naar de libellen en vlinders die binnenkort hopelijk weer vliegen, we moeten nog even andere onderwerpen kiezen. Om toch in de macro stemming te komen ben ik maar eens aan de slag gegaan met sneeuwklokjes.

Pestvogels tussen de rijp

20 februari 2013

Tijd voor weer wat meer kleur in foto's. Het valt me op dat in mijn laatste serie elke keer die typische grauwigheid van de winter terugkomt in mijn foto's. Logisch en zeker met zijn eigen charme, maar het blijft dan mooi om weer eens wat kleur als tegenhanger te hebben.

Merel en grote bonte specht

12 februari 2013

Om de serie foto's uit de boshut af te maken deel ik in deze blog nog een paar beelden van een vrouwtjesmerel en een grote bonte specht. Nog leuker eigenlijk: ook een foto waarbij die twee het met elkaar aan de stok hebben!

Zwarte mees

9 februari 2013

De zwarte mees is een mooi vogeltje dat voornamelijk in gemengde bossen voorkomt. Echt zeldzaam zijn ze niet, maar je komt ze ook zeker niet elke dag tegen. Het bijzondere is dat deze vogeltjes erg tam kunnen worden als ze gevoerd worden en dat leverde een bijzondere ervaring op!

Kuifmees

27 januari 2013

Het is al even geleden dat ik een nieuwe soort kon bijschrijven in de soortenlijst. Maar een paar dagen terug heb ik in een gehuurde boshut de prachtige kuifmees op de foto kunnen zetten. Dit mooie vogeltje stond al erg lang op mijn verlanglijstje en ik ben dan ook erg blij dat ik hem zo goed op de foto heb kunnen zetten.

Meer noordse winterjuffers

21 januari 2013

Met wat kans op rijp ben ik nog een keer teruggegaan naar de noordse winterjuffers in de hoop de beestjes zelf ook bedekt door een laagje rijp te fotograferen. De grootte van de rijpkristallen viel tegen, maar met een flinke close-up krijg je toch wel een indrukwekkend beeld van de kou die deze kwetsbare diertjes kunnen behappen.

Noordse winterjuffers in de sneeuw

15 januari 2013

Dat je libellen kunt aantreffen in de winter is een wondertje wat veel mensen niet weten. Niet zo gek: want een grijsbruin stokje dat de hele winter stil zit in een bos pijpenstro valt natuurlijk niet heel erg op. Maar als libellen liefhebber vind ik het dan toch wel heel erg bijzonder om deze beestjes te vinden en fotograferen.

Dwerggans in de omgeving van Zwolle

11 januari 2013

De dwerggans is een soort die lang hard achteruit is gegaan in aantallen en waarvoor acties op touw zijn gezet om de soort weer betere kansen te geven. Erg vaak zie je ze niet, dus als er dan een gezien is op 10 minuten fietsen van mijn huis dan is de keuze gauw gemaakt om te gaan fotograferen.