> > 4 verschillende rombouten

4 verschillende rombouten

Bij deze de laatste vertegenwoordigers van de romboutenfamilie. Te beginnen met ongetwijfelt de meest indrukwekkende: de vaandeldrager. Dit is de grootste rombout uit onze regio en ze zijn zo krachtig dat ze als prooi andere echte libellen pakken. Ik had het geluk dat ik een vrouwtje tegenkwam die een purperlibel gevangen had. Met zo'n grote prooi blijft de libel direct iets beter stil zitten waardoor ik deze dame erg mooi op de foto kon zetten.

Vaandeldrager (Lindenia tetraphylla) met purperlibel als prooiVaandeldrager (Lindenia tetraphylla) met purperlibel als prooi

De haak van de gestreepte haaklibel man is natuurlijk ook niet te versmaden voor de echte libellenliefhebber. Ook is het gelukt een vrouwtje van deze oostelijke zeldzaamheid te fotograferen, die foto is te vinden op de soortpagina.

Gestreepte haaklibel (Paragomphus lineatus)Gestreepte haaklibel (Paragomphus lineatus)

Ook is het gelukt om de Turkse tegenhanger van de beekrombout: de Turkse rombout te vinden. Een mooi en vrij zeldzaam lid van de rombouten familie.

Turkse rombout (Gomphus schneiderii)Turkse rombout (Gomphus schneiderii)

De levantrombout is qua uiterlijk iets minder spectaculair, maar we hebben slechts 1 individu van deze soort kunnen vinden, dus erg makkelijk zijn ze niet te fotograferen. Een leuke vangst dus!

Levantrombout (Gomphus davidi)Levantrombout (Gomphus davidi)