> > Dewdrops are a nature photographers best friend

Dewdrops are a nature photographers best friend

Ik mag graag fotograferen in de vroege ochtend. Toegegeven: de wekker om half 5 zetten is niet perse leuk, maar de verstilling, de zingende vogels, het licht en inactieve insecten vanwege de lage temperatuur zijn geweldig. Maar 1 ding maakt het sowieso de pijn van het vroege opstaan meer dan waard: dauwdruppels!

Dauw is geweldig. Een veld vol van dauwdruppels kan een letterlijk schitterende foto opleveren. Persoonlijke favorieten zijn dan ook bloeiende grassen die vol hangen met druppels, spinnenwebben of in deze tijd volop te vinden: glinsterende libellenvleugels die behangen zijn met deze tijdelijke diamantjes. En dat word helemaal leuk met een redelijk recente aanschaf: de laowa 25mm ultra macrolens met een vergroting van 2,5-5x. Extreme close-ups die vervreemdend werken: je ziet niet meer wat er gefotografeerd is, maar de dauwdruppels breng je er des te beter mee in kaart. En 1 libellensoort of beter gezegd de vleugels van 1 libellensoort zijn dan mijn absolute favoriet: de viervlek.

De viervlek heeft aan de vleugelbasis een mooie constructie van zwarte cellen en een fijne amberkleur. Daarnaast houd hij meestal in rust zijn vleugels redelijk gespreid met vaak net even een andere hoek in de ene dan de andere vleugel. Dat geeft in extreme close-up een laag die scherp en een laag die onscherp is. Ingrediënten genoeg om heerlijk meet kunnen spelen en variëren. De uitdaging is wel om een keuze te maken tussen alle variaties, maar ik ga mijn best doen!

Allereerst een foto waarbij een pas uitgeslopen libel de vleugels nog naar achter gevouwen had en er net wat ruimte ontstond tussen de vleugels. Ik heb toen door de eerste vleugel heen op de achterste vleugel scherpgesteld. Hierdoor geeft de dauw en het licht op de eerste vleugel een boeiende onscherpte, maar ook schittering in het beeld. De mix van onscherpe bokeh cirkels en scherpe brekingen van licht vind ik persoonlijk erg boeiend. Alsof je naar een soort sterrenstelsel zit te kijken waarin allerlei lichtvlekjes zichtbaar zijn, maar er ook grotere patronen te spotten zijn. Misschien wat hoogdravend om het zo te zien, maar ik ben zelf in ieder geval erg blij met het resultaat.

Viervlek (Libellula quadrimaculata) abstracte close-up van de vleugel met dauwdruppels.

Andere foto's doen mij weer denken aan bijvoorbeeld oude iconen afbeeldingen op hout. Een eenvoudig schilderij van een persoon met een aura om zijn hoofd moest ik aan denken toen dit beeld in de zoeker verscheen. Verouderd geel-bruin, een ronde lichtcirkel, licht en donker contrast. Ook hoe het licht nog net breekt in de donkere partijen vind ik boeiend. Wat een andere manier van kijken geeft zo'n abstract beeld toch! En in het tweede beeld spreekt persoonlijk mij de structuur in de onscherpte dan weer erg aan, zeker in combinatie met de blauwe lucht, die in de dauwdruppels weerspiegelt. Kleur, structuur en lijnen vormen een simpel, maar voor mij krachtig beeld.

Viervlek (Libellula quadrimaculata) abstracte close-up van de vleugel met dauwdruppels.
Viervlek (Libellula quadrimaculata) abstracte close-up van de vleugel met dauwdruppels.

Ik heb er vele tientallen gemaakt, maar zal jullie proberen niet te vervelen. Nog eentje om het af te leren dan, waar de dauwdruppels in combinatie met de onscherpte in ieder geval een mooi contrast in patronen en onscherpte opleveren. Genomen met het mooiste licht, vlak na zonsopkomst.

Viervlek (Libellula quadrimaculata) abstracte close-up van de vleugel met dauwdruppels.

Niet alleen de bedauwde vleugels van een libel kunnen boeiend beelden opleveren, een bedauwde libel zelf bevat ook weer prima ingrediënten om een beeld mee te creëren. Zo is de glassnijder een nogal behaarde libel die in het Engels niet voor niets hairy hawker heet. Deze haren kunnen zeker ook de nodige dauwdruppels opvangen en in dit geval leek het me boeiend om daar eens een helemaal abstracte foto van te maken zodat je je misschien af gaat vragen wat het is of je gewoon eens rustig alle details in laat werken zonder de behoefte hebben om te snappen waar je naar kijkt. Wie weet prikkelt het onderstaande beeld de fantasie? Ik vind het in ieder geval erg leuk om zo schilderijtjes te maken waarbij het niet zozeer een registratie van het onderwerp is.

Glassnijder (Brachytron pratense) abstract met dauwdruppels.