> Reisverslagen
Op zoek naar... waardplanten

Op zoek naar... waardplanten

29-05-2019

Veelal fotografeer ik lekker dicht bij huis, maar zo in het voorjaar, in de mooiste maanden van het jaar kriebelt het altijd. Een veelkleurigheid aan bloemen komt in bloei, allerlei leuke vlindersoorten beginnen weer te vliegen en alles is afwisselend groen. Een prachtig moment om naar een van mijn favoriete gebieden te gaan: de Eifel.

24 uur gekkigheid in het Hallerbos

24 uur gekkigheid in het Hallerbos

27-04-2019

Het was al weer 7 jaar geleden dat ik in het Hallerbos was. Fotografisch was ik toen al best wel met macro fotografie bezig, maar totaal overweldigd door de schoonheid daar heb ik alleen maar landschapjes geschoten. En toen was ik best tevreden. In de afgelopen 7 jaar is mijn stijl en aanpak in ieder geval echt fors veranderd, want afgelopen week heb ik een andere insteek gekozen.

Een bezoek aan het mooie la Brenne.

Een bezoek aan het mooie la Brenne.

06-06-2018

Jaren geleden kocht ik een crossbill guide voor de loire vallei en la Brenne in midden Frankrijk. Toen vooral vanwege bijzondere libellensoorten als sierlijke witsnuit en tweevlek. En vogels natuurlijk. Nu 5 jaar later is het dan eindelijk eens gelukt om een paar dagen die kant op te gaan. En wonderlijk genoeg was het hoofddoel orchideëen en het bijdoel vlinders. Het kan verkeren...

Op zoek naar bloeiende zuurstokken

Op zoek naar bloeiende zuurstokken

15-05-2017

Dankzij een goede tip van Bob Luijks op natuurfotografie.nl had ik gelezen over het Hohnbachtal bij Kelmis. Als beginnend orchideëen enthousiast sprak de omschrijving van vele mannetjesorchissen in het bos me erg aan. De mannetjesorchis is een vroege bloeier, dus meestal is hij uitgebloeid als ik in de Eifel kom.

Twee blauwtjes, dicht bij huis en iets minder dicht bij huis

Twee blauwtjes, dicht bij huis en iets minder dicht bij huis

09-08-2016

De afgelopen weken heb weer eens mogen genieten van vlinders. Prachtige lichtblauwe juweeltjes met een lieflijk klein formaat, heerlijk blauw en een mooie dwarrelende vlucht. En dat zowel op 10 minuten rijden van huis als op een uur of 3. Ik mocht genieten van het algemene icarusblauwtje en het massaal vliegende bleke blauwtje. Twee broertjes met ieder hun eigen charme.

Muskusossen in een sprookjeswereld van sneeuw

Muskusossen in een sprookjeswereld van sneeuw

25-02-2016

Verandering van spijs doet eten. Als natuurfotograaf die zich vooral met macrofotografie bezig houd heb ik soms wel eens zin in iets anders. Iets groters. Iets groots! En dus maak je plannen en dit jaar was het zo ver. Ik heb muskusossen gefotografeerd in een witte sprookjeswereld. Wat een stoere beesten! Maar bovenal: wat een geweldige ervaring!

Zomervakantie tussen orchideeën en vlinders in de Eifel

Zomervakantie tussen orchideeën en vlinders in de Eifel

26-06-2015

De afgelopen twee weken heb ik mogen genieten van een heerlijke zomervakantie met het gezin. We hebben gekozen voor een van mijn favoriete gebieden lekker dicht bij huis: de Eifel. Voor de afwisseling hebben we gekozen voor een weekje in het Wirfttal en daarna een weekje bij Cochem. Een vakantie vol met prachtige natuur en een paar mooie fotomomenten.

Drie dagen vol orchideeën in de Eifel

Drie dagen vol orchideeën in de Eifel

02-06-2015

Soms zit je als fotograaf in een lekkere flow of heb je een gezonde dosis geluk. Soms voelt fotografie wat meer als werken en komt het creatieve aspect er minder goed uit als je zou willen. Geen probleem, gewoon blijven oefenen roep ik altijd. Zo ook tijdens een prachtige trip naar de Eifel en zuid Limburg vol orchideeën. Een mooie trip, maar door vermoeidheid en veel wind ook uitdagend.

Korhoenders en meer in Zweden

Korhoenders en meer in Zweden

01-05-2015

De derde week van april heb ik door mogen brengen in noord Zweden, in de buurt van Skelleftea. Een prachtig Scandinavisch landschap is hier het decor voor de balts van korhoenders. Een prachtig natuurfenomeen dat ik al jaren graag eens van dichtbij wilde bewonderen en fotograferen. Een reisverslag van een prachtig avontuur in het noorden van Europa.

Kraanvogels in Duitsland bij het Moorniederung

Kraanvogels in Duitsland bij het Moorniederung

04-11-2014

De afgelopen week ben ik 2 daagjes richting Duitsland gegaan. Het doel: kraanvogels fotograferen in de omgeving van Diepholz. In het najaar trekken de kraanvogels vanuit Scandinavië naar zuid Europa, maar stoppen halverwege om zich in Duitsland vol te eten met de resten van de maisoogst. Duizenden kraanvogels verzamelen zich in een gebied van enkele tientallen vierkante kilometers.

Zomervakantie in de Cevennen - Zuid Frankrijk

Zomervakantie in de Cevennen - Zuid Frankrijk

12-07-2014

De zomervakantie met een gezin heeft natuurlijk niet als prioriteit om foto's te maken, maar als natuurfotograaf probeer ik wel altijd een mooi gebied te kiezen waar veel libellen en vlinders rondvliegen. Zuid Frankrijk was dan ook een logische keuze en met behulp van de Crossbill guides waren de Cevennes en de grand causses een logische keuze.

De Viroinvallei en zijn kalkgraslanden

De Viroinvallei en zijn kalkgraslanden

17-05-2014

Na ons bezoekje aan Noord Frankrijk voor de tweevlek zijn we iets naar het oosten gereden, net over de grens België in. Het doel: de kalkgraslanden van de Viroinval met zijn vlinders en orchideeën. Ik had al veel gelezen over het gebied en hoewel we vroeg in het seizoen zaten wilde ik het graag eens verkennen.

Mini-trip naar Luxemburg

Mini-trip naar Luxemburg

20-07-2013

Twee weekeinden terug heb ik een nachtje in Luxemburg geslapen om ter plekke libellen te fotograferen. Ik ging heen in de hoop een betere foto te kunnen maken van de bronslibel, maar dat de soort lastig te vinden en fotograferen was wist ik van te voren.

Libellenreis Turkije

Libellenreis Turkije

08-06-2013

Al sinds ik de Europese libellengids (KD onder insiders) heb aangeschaft ben ik aan het nadenken over een trip naar Turkije. Het gebied dat in de gids wordt beschreven is namelijk Europa, met een stukje noord Afrika en nog een stuk van Turkije. Wanneer je de gids doorbladert zie je dat Turkije een geweldig mooie plek voor libellen is!

Een week lang overwinteren op IJsland

Een week lang overwinteren op IJsland

28-02-2012

Al lang hoopte ik eens bezoek aan IJsland te kunnen brengen. Je moet wel houden van ruige natuur, maar dan is het een van de mooiste locaties in Europa als je het mij vraagt. Ik hoopte op koud weer, maar dat viel helaas wat tegen.

Zomervakantie op Sardinië

Zomervakantie op Sardinië

19-06-2011

De zomervakantie had dit jaar een bijzondere bestemming waar je weinig Nederlanders tegenkomt: Sardinië. Dit prachtige, grote eiland hoort bij Italië en door de afgelegen ligging midden in de Middellandse zee in combinatie met de relatief korte afstand tot Afrika komen er een aantal bijzondere (endemische) insectensoorten voor.

4 dagen vlinders fotograferen in de Eifel

4 dagen vlinders fotograferen in de Eifel

02-06-2011

Ter voorbereiding op een driedaagse vlindertrip in de Eifel ben ik de afgelopen week een aantal dagen die kant op geweest om de locaties te verkennen en een aantal hotels te testen. Het weer was erg goed al had ik gehoopt op meer dauw in de ochtend. Helaas was het erg droog geweest en was dauw dus amper aanwezig.

Zomervakantie in Zuid-Frankrijk

Zomervakantie in Zuid-Frankrijk

07-07-2010

Deze zomervakantie heb ik gebruikt om eens het mooie Zuid-Frankrijk te verkennen. We zaten dicht bij de Camargue, les Alpilles en La Crau. Een prachtige, gevarieerde omgeving dus met veel vlinders, vogels en prachtige landschappen.

Vlinders fotograferen in de Eifel

Vlinders fotograferen in de Eifel

07-06-2010

De afgelopen week heb ik met het mooie weer de donderdag en de vrijdag vrij genomen. Op het programma stond een paar dagen fotograferen in de Eifel. Het hoofddoel: de blauwe vuurvlinder. Deze prachtige vlindersoort heeft bij de juiste lichtinval een laag halogeen paarsblauw reflecterende schubjes.