> > Een week lang overwinteren op IJsland

Een week lang overwinteren op IJsland

Al lang hoopte ik eens bezoek aan IJsland te kunnen brengen. Je moet wel houden van ruige natuur, maar dan is het een van de mooiste locaties in Europa als je het mij vraagt. Ik hoopte op koud weer, maar dat viel helaas wat tegen. Desalniettemin heb ik kunnen genieten van bergen, ruige rotskusten, geothermische velden, gletsjers en heel veel watervallen.

De vakantie was geboekt via IJsland tours en ik had min of meer aangegeven wat ik wilde zien. Helaas is het in een week niet mogelijk om heel het eiland te zien, dus heb ik me beperkt tot het westen van IJsland (minder bekend) en het zuiden: the golden circle en Jokulsarlon. Overbekend, maar met een reden.

Dag 1

We zijn begonnen op het Schiereiland Snaefellsnes. Ik wilde toch al erg graag die kant op voor de Hraunfosser (watervallen die onder een lavaveld vandaan komen) en dat ligt ook in noordelijke richting vanaf het vliegveld. Op het schiereiland zelf is erg veel te zien als je houd van ruige rotskusten. De eerste dag hadden we wisselend weer wat soms mooi licht gaf tijdens onze reis van Reykjavik naar Snafelsness. Dit leverde onder andere de onderstaande beelden op.

Hraunfossar - lava watervallen Hraunfossar - Lava watervallen

De vulkaan Baula op IJsland De vulkaankegel Baula

Waterval in besneeuwd landschap Waterval in een besneeuwd landschap

Dag 2

Onze tweede dag op IJsland hebben we rondom het schiereiland Snaefellsnes gereden om de ruige rotskusten en stranden te fotograferen. Hieronder een aantal van de foto's van rondom Snafellsnes. Helaas bleek de weg vlak voor Hellnar onbegaanbaar door een dikke laag sneeuw die op de weg was gewaaid en hebben we dus niet alles kunnen fotograferen wat er op de zuidkust te zien was. De sneeuw bemoeilijkte wel het fotograferen vanwege druppels op mijn filters.

Om mijn persoonlijke favorieten te delen heb ik ook een IJsland special aangemaakt in mijn portfolio.

Het strand van Skardsvik op Snaefellsnes Het strand van Skardsvik

Het strand van Dritvik Het strand van Dritvik

De temperaturen lagen rond het vriespunt, wat een rotswand onderweg tot een prachtige stukje rots en ijs had getransformeerd.

IJspegels IJspegels

Rotswand met ijs Rotswand met ijspegels

Dag 3

De derde dag hebben we lang in de auto gezeten omdat we van Snaefellsnes naar Gulfoss gereden zijn. Een flinke rit, zeker als je dankzij een afgesloten binnenweg verkeerd rijd. 's Ochtends hadden we wel wat gaatjes in het wolkendek en dus heb ik me rond zonsopkomst goed vermaakt bij de berg Kirkjufell die praktisch bij ons hotel een fotogeniek plekje vormt.

Kirjufellfoss met de berg in de achtergrond Kirkjufellfoss - de waterval van Kirkjufell

Kirjufell op Snaefellsnes Kirjufell op Snaefellsnes

Na in de verte nog orka's gezien te hebben (Te ver weg voor foto's) zijn we de auto in gestapt. Helaas vertrouwden we iets te veel op de navigatie en werden we over een weg die was afgesloten geleid. Vanwege de verkeerde weg die we hadden genomen had ik wel het geluk langs het onderstaande plekje geleid te worden: door de temperaturen rond het nulpunt ontstonden er prachtige kleuren en patronen in het ijs van deze rivier.

Sneeuw en ijspatroon in een rivier Sneeuw en ijspatroon

Uiteraard leidde onze weg naar Gulfoss via het overbekende Thingvellir nationale park. Mijn persoonlijke reden om deze locatie te bezoeken was de Oxararfoss, een prachtige waterval die bekend staat omdat hij in de winter soms volledig bevriest. Dit was niet het geval, maar de hoeveelheid ijs en ijspegels maakten de waterval toch een prachtige aanblik.

IJspegels in de oxararfoss bij Thingvellir IJspegels in de oxararfoss bij Thingvellir

Na Thingvellir reden we door naar onze eindbestemming: Geysir en Gulfoss. De cliche foto's van de geiser Strokkur zal ik jullie besparen, maar persoonlijk vond ik ook de 2 hete bronnen die onder de naam Blesi bekend zijn ook veel fotogenieker en heb ik daar dus meer beelden van geschoten. De kleuren zijn werkelijk waar prachtig en geven voor mij echt IJsland weer: hete damp bij koude temperaturen, vreemde kleuren en bijzondere structuren van mineralen langs de rand.

De warme bron Blesi Blesi - warme bron, vlakbij Strokkur en Geysir.

De warme bron Blesi De tweede poel

Dag 4

De vierde dag was een echte waterval dag. We zijn we 's ochtends vroeg begonnen bij gulfoss, en zijn toen richting de zuidring gereden om via Seljalandfoss en de Skogafoss naar onze eindbestemming, Kirkjubjarklaustur, te rijden. Het plan was om ook Vik aan te doen, maar helaas regende het 's middags aan een stuk door en dus hebben we besloten om Vik op de terugreis te bewonderen

Gulfoss in de winter Gulfoss in een winters kleed

Van de watervallen is het, vooral vanwege het grauwe weer lastig om originele foto's te maken, dus de foto's van Seljalandfoss zal ik jullie besparen. Hieronder een foto van de Skogafoss met daaronder nog een aantal foto's die bovenaan Skogafoss, een stukje stroomopwaards zijn genomen. Om op deze locatie tot het waterniveau te komen was er het nodige klauterwerk nodig wat het leven van een natuurfotograaf spannend houd.

De machtige skogafoss De machtige skogafoss

Waterval boven skogafoss Stroomopwaards van de Skogafoss

Dag 5

Deze dag was echt prachtig: het gletsjermeer Jokulsarlon en het strand met aangespoelde ijsschotsen was het hoofddoel en natuurlijk een ongelofelijk bijzondere bestemming. Maar ook onderweg kwamen we langs een aantal prachtige locaties: een mooie stroomversnelling en het beroemde Skaftafell national park.

De stroomversnelling die we in de buurt van ons dorp tegenkwamen was een positieve verassing. De enige locatie van de reis die ik niet al van te voren gespot had. Desalniettemin vind ik de abstracte foto die ik er kon nemen een van de mooiste beelden van de reis.

Stroomversnelling abstract bij Kirkjubjarklaustur Abstracte opname van de stroomversnelling

Stroomversnelling abstract bij Kirkjubjarklaustur De volledige stroomversnelling

Skaftafell is vooral beroemd vanwege de Sfartifoss, maar die vond ik in de sneeuw minder mooi tot zijn recht komen dan op vele andere foto's die ik van de waterval heb kunnen bewonderen. Een goede reden om deze plat gefotografeerde locatie over te slaan en een foto te delen van een stroompje vlakbij.

Besneeuwd stroompje in het Skaftafell nationaal park Besneeuwd stroompje in het Skaftafell nationaal park.

En dan gaan we naar de eindbestemming van die dag: het Gletsjermeer Jokulsarlon met het bijbehorende strand waar de ijsschotsen weer aanspoelen door de branding. Een prachtige locatie, maar het blijft lastig om spectaculaire foto's te maken en origineel is zo ongeveer onmogelijk. Bovendien kunnen de golven erg verraderlijk zijn en moet je toch oppassen met een digitale camera en zeewater.

IJsschotsen in Jokulsarlon IJsschotsen in Jokulsarlon

Zeehonden op het ijs in Jokulsarlon Zeehonden op het ijs in Jokulsarlon

IJsschotsen op het strand bij Jokulsarlon IJsschotsen op het strand bij Jokulsarlon

Dag 6

Helaas de laatste effectieve fotografiedag op IJsland alweer. 1 ding is zeker, ik moet nog eens terug om het hele eiland rond te reizen. Maar voor nu nog even nagenieten van alles wat ik heb gezien. Het beroemde strand van Vik is geen onaangename locatie voor je laatste dag op IJsland.

Vanwege de regen hadden we op de heenweg Vik over geslagen, maar gelukkig was het op de terugweg relatief droog en kwamen er soms wat lichte plekken in de bewolking die net genoeg contrast en sfeer geven om de beelden dat typische IJslandse sfeertje te geven. Op de onderste foto kwam de zon er zowaar bijna doorheen!

Het strand bij Vik met de rotsformatie Reynisdrangar in de achtergrond Het strand bij Vik met de rotsformatie Reynisdrangar in de achtergrond

Close-up van Reynisdrangar bij Vik Close-up van Reynisdrangar

Maar met Vik was de reis nog niet afgelopen, want via besneeuwde binnendoor weggetjes op het schiereiland Reykjanis (waar ook het vliegveld zich bevind) kon ik het niet laten om naar het meer Kleivervatn te rijden met als bestemming het geothermische veld Seltun te rijden. De bijzondere kleuren in de aarde aarde rondom de kokende bronnen zijn erg fotogeniek. Het is lastig de beste foto's uit een hele set te kiezen, maar hieronder een drietal beeld van het mooie en bijzondere Seltun. Mocht je er ooit heen gaan, reken wel dat je de stank van rotte eieren voor lief moet nemen.

Het geothermische veld Seltun bij Kleivervatn Het geothermische veld Seltun bij Kleivervatn Het geothermische veld Seltun bij Kleivervatn

En met de stank van rotte eieren in de neus is het helaas tijd om afscheid te nemen. Hopelijk komt er nog eens een tweeweeks vervolg als het eiland in groen is gestoken en gekoloniseerd door papegaaiduikers, alken, kuifduikers, harlekijneenden en nog veel meer moois!