> > Oostelijke vuurlibel en meer klein grut

Oostelijke vuurlibel en meer klein grut

In Turkije kom je een hoop kleine libelletjes tegen die ook nog eens een hoop op elkaar lijken. Nou maak ik het liefst creatieve foto's en niet alleen maar soortenregistraties, maar als libellenliefhebber blijf ik stiekem toch nog wel een soortenjager. Ik heb dus met veel plezier ook deze soorten geregistreerd met de gevoelige plaat.

In het totaal heb ik 5 nieuwe soorten gefotografeerd, in deze blog zal ik de mooiste foto's tonen en voor de liefhebber heb ik een opsomming met de nieuwe soorten in de soortenlijst voor de overige foto's.

Te beginnen met de zonnewijzers. De purperlibel is een zonnewijzer die ik op Sardinië al had gefotografeerd, maar je komt hem zo veel tegen in Turkije dat ik hier toch nog wat mooie beelden van heb geprobeerd te maken. Zeker omdat ik ze in de typische obelisk houding (kontje naar de zon gericht, zodat het lichaamsoppervlak zo klein mogelijk is) tegen kwam. Zijn broertje, de blauwe zonnewijzer is ook een mooi beestje, waarbij man en vrouw erg verschillend zijn.

Blauwe zonnewijzer (Trithemis festiva)
Blauwe zonnewijzer (Trithemis festiva) Purperlibel (Trithemis annulata) in obeliskhoudingPurperlibel (Trithemis annulata) doet de familienaam van zonnewijzer eer aan.

Een van de meer fotogenieke soorten is de kleine en over het algemeen vervelend schuwe mantelgrondlibel. Door de compacte bouw, donkere vleugels en wit geringd achterlijf (en de snelle actieve vlucht) is het een erg leuk libelletje om te zien, al valt het niet mee ze goed op de gevoelige plaat vast te leggen. Ik ben redelijk tevreden met onderstaande foto.

Mantelgrondlibel (Brachythemis fuscopalliata) mannetje
Mantelgrondlibel (Brachythemis fuscopalliata)

Een ware schoonheid is de oostelijke vuurlibel. Volwassen dieren zijn eigenlijk niet te onderscheiden van de 'gewone' vuurlibel, maar jonge beesten zijn ongelofelijk helder geel en mooi getekend op de rug. Als je ze ziet vliegen zie je gewoon een gele vlek gaan en dat maakt ze een van mijn favoriete soorten. Ze zijn het mooiste als je ze op de rug bekijkt, maar helaas wordt de achtergrond dan altijd erg rommelig omdat je van boven naar beneden fotografeert. Dus hier een foto van opzij waarin het geel ook al erg mooi uitkomt.

Oostelijke vuurlibel (Crocothemis servilia)
Jong vrouwtje oostelijke vuurlibel (Crocothemis servilia)

Bij elkaar zijn de volgende soorten toegevoegd of uitgebreid met nieuwe foto's: