> > Kruisbekken en nog veel meer

Kruisbekken en nog veel meer

Een week of 2 geleden heb ik een dag doorgebracht in de fotohut van landschap Overijssel / Han Bouwmeester op de Lemelerberg. Een prachtige locatie waar deze zomer vaak kruisbekken gefotografeerd waren, maar die waren al weken niet meer gezien. Maar we hadden flink geluk, want juist toen wij er zaten kwamen deze prachtige vogels toch een keer een minuutje langs.

De kruisbekken komen alleen langs om te drinken, maar dat levert wel een mooie houding en reflectie op. De mannetjes van de kruisbek zijn prachtig rood van kleur en daarom mijn favoriet. Foto's van het vrouwtje vind je op de kruisbekken pagina.

Drinkend mannetje kruisbek
Drinkend mannetje kruisbek

Naast kruisbekken lieten uiteraard vele andere vogels zich zien bij het voer van de hut. De kruisbek is een groot familielid binnen de familie van de vinken en hun kleinere broertje, de vink, liet zich ook prachtig vastleggen op korte afstand. Het lukte om met 700mm een mooi kopportret te maken op dit mannetje die heel heel relaxt dichtbij zat. Dit portretje is nog wel een flinke crop, de foto is genomen op F9.

kopportret van een mannetjesvink
Kopportret van een mannetjesvink

Naast de vinkenfamilie zijn mezen uiteraard ook altijd goed vertegenwoordigd. De fotogenieke kuifmees liet zich regelmatig fotograferen, maar vanwege het luxe probleem van al vele mooie foto's in het archief voegden die niet zo veel meer toe. De pimpelmeesjes werkten wat dat betreft beter mee, op een moment met prachtig licht waren ze lekker met een groepje actief. De kleuren van het warme licht in de achtergrond contrasteren prachtig met het helder blauw van deze mooie, maar ook pittige mezen. Dit leverde onderstaande beelden op.

3 pimpelmezen in prachtig licht
Drie pimpelmezen spelen verstoppertje in prachtig licht
Statieportret van een pimpelmees in prachtig licht
Statieportret van een pimpelmees