> > De noordse- en de venglazenmaker

De noordse- en de venglazenmaker

September staat voor mij al enkele jaren gereserveerd voor het zoeken naar de zeldzame noordse glazenmaker. Tot nog toe was het niet gelukt om deze zeldzaamheid te spotten en te fotograferen, maar dit jaar was het eindelijk raak. De venglazenmaker probeer ik al jaren slapend te vinden en ook dat is dit jaar voor het eerste gelukt.

De noordse glazenmaker is een zeldzame soort die voornamelijk in koudere gebieden voorkomt en in noord Nederland op enkele locaties. De soort staat er om bekend dat ze opwarmen op lichte plekken, meestal de kale stam van een dode boom. Al 3 jaar loop ik ochtenden lang te patrouilleren langs kale boomstammen en pas dit jaar kon ik deze zeldzaamheid fotograferen. Voor mij persoonlijk was dit een vreugdedansje waard!

Noordse glazenmaker (Aeshna subarctica) opwarmend op een dode boom
Noordse glazenmaker (Aeshna subarctica) opwarmend op een dode boom
Noordse glazenmaker (Aeshna subarctica) opwarmend op een dode boom
Noordse glazenmaker (Aeshna subarctica) opwarmend op een dode boom

Ik heb wel echt een prachtig jaar, want ook probeer ik al een paar jaar een venglazenmaker slapend te vinden. Dat dit niet gemakkelijk is (het is een vrij zeldzame soort is en ze hebben vaak een groot territorium) blijkt wel uit het feit dat ik al meerdere jaren mijn ogen open houd in de hoop er eentje te vinden. Toen ik voor de zoveelste keer bij een van mijn favoriete vennetjes rondliep is het dan eindelijk gelukt. Mijn beste foto's van deze soort waren een flinke crop van een vliegend mannetje en een koppeltje dat midden in de heide hing en dus een erg drukke foto. Deze zijn nu verwijderd en vervangen door het onderstaande beeld.

Venglazenmaker (Aeshna juncea) slapend in de heide
Venglazenmaker (Aeshna juncea) slapend in de heide