> > Een heerlijk dagje fotograferen bij de zuidpier van IJmuiden

Een heerlijk dagje fotograferen bij de zuidpier van IJmuiden

Gisteren heb ik mogen genieten van een heerlijk dagje fotograferen op en rondom de pier bij IJmuiden. Het doel was vooral om weer eens wat vogels te fotograferen die je in het binnenland niet voor de lens krijgt. Soorten als de paarse strandloper en de drieteenstrandloper. Maar ook meeuwensoorten zijn leuk om tegen te komen.

Bij aankomst zijn we begonnen bij de pier. Door de stevige wind (windkracht 7) waren er flinke golven en het eerst wat tot de verbeelding spreek is het feit dat er hele groepen zilvermeeuwen ronddobberen op de vrij ruige golven zonder ook maar enigszins onder de indruk te zijn van het ruwe weer. Al gauw lukte het om de vrij zeldzame kleine burgemeester (een meeuwensoort) die er te zien was te spotten in de groep meeuwen. Tot mijn positieve verassing vloog er ook een dwergmeeuwtje rond en toen even later ook nog een drieteenmeeuw lande op het water had ik in een uur tijd drie nieuwe meeuwensoorten gefotografeerd. Deze soorten zijn toegevoegd in mijn soortenbank.

Het dwergmeeuwtje had een hele elegante manier van fourageren: al vliegend fladderde hij vlak boven de golven om af en toe met zijn snavel er iets uit te vissen. Een prachtig gezicht dat wel wat op een dans over de golven leek.

Dwergmeeuw (Hydrocoloeus minutus) bij de zuidpier van IJmuiden
Dwergmeeuwtje dansend op de golven

Met de grote golven en de groepen meeuwen die af en toe bij een flinke, brekende golf even op de vleugels gingen kreeg ik een mooie kans om te spelen met lange sluitertijden. De beweging van water en vliegende meeuwen leek mij leuk om op een abstracte manier vast te leggen. Dus gekozen voor iso 100 en F22 om op een sluitertijd van 1/10e van een seconde uit te komen. Bij deze sluitertijd vond ik de foto precies goed: flink veel bewegingsonscherpte, maar nog net genoeg detail om te zien waar je naar kijkt. Het onderstaande beeld is wel erg smaak gevoelig, maar ik vind het erg mooi. Zo mooi zelfs dat hij op iets groter formaat in mijn vogel portfolio te bewonderen is.

Lange sluitertijd met zilvermeeuwen en woeste golven
Lange sluitertijd met zilvermeeuwen en woeste golven

Als je niet zo van abstracte fotografie houd is het onderstaande beeld waarin de 1e jaars zilvermeeuwen een mooie herhaling vormen misschien meer jouw ding. De volwassen vogel is een leuke onderbreking in deze herhaling. De eerlijkheid gebied me in dit geval wel te vertellen dat er wat gecloned is om de verdeling in de foto goed te krijgen, het valt met zo veel beweging en wind niet altijd mee om de foto precies zo te nemen als je hem hebben wilt.

Lange sluitertijd met zilvermeeuwen en woeste golven
Groep 1e jaars zilvermeeuwen

Toen alle bijzondere meeuwensoorten goed waren vastgelegd en ik lekker een poos had lopen spelen met lange sluitertijden werd het tijd voor iets nieuws. Een van mijn doelen met deze trip was ook het krijgen van betere beelden van de paarse strandloper. Deze kleine en doorgaans tamme vogeltjes zijn niet moeilijk te fotograferen, maar omdat ik zelden aan de kust kom had ik nog geen mooie foto's van deze typische kustsoort. Toen ik ze vond terwijl ze een prachtig geërodeerd betonblok als zit- en slaapplaats hadden gekozen heb ik mijn foto bewust de ruimte gegeven zodat de mooie structuur in het beton ook een essentieel onderdeel van de foto wordt. Je ziet zo gelijk dat deze strandlopers goed gecamoufleerd zijn.

Paarse strandloper (Calidris maritima) en steenstructuur
Paarse strandloper en steenstructuur

Maar dankzij het wisselvallige weer kwam af en toe de zon er een beetje door en Johannes zou Johannes niet zijn als hij niet even met tegenlicht zou spelen. In het onderstaande beeld komt de spray van een flinke golf over de betonblokken heen gewaaid dankzij de stevige wind. De waterdruppels komen mooi uit in het tegenlicht en laten, samen met de ineengedoken houding van de strandloper wat zien van de barre omstandigheden waarin deze vogels gedijen.

Paarse strandloper (Calidris maritima) in tegenlicht met opspattend water
Paarse strandloper met opspattende golf

Naast de meeuwen en strandlopers wilde ik nog proberen om foto's te maken met een lange sluitertijd van een vogel die laag bij de golven zat. Een eidereend leek daarvoor een prima onderwerp, maar toen een aalscholver even mooi langs kwam scheren heb ik geprobeerd daar een mooi shot van te maken. Niet eens heel bewust nam ik deze plaat met de nog lange sluitertijd die ik had gekozen die door het meetrekken van de camera een mooi panning shot met bewegingsonscherpte opleverde. Soms moet het geluk ook een beetje meezitten aangezien ik simpelweg de tijd niet had om aan mijn instellingen te denken.

Panning foto van een aalscholver (Phalacrocorax carbo)
Panning foto van een aalscholver (1/10e sluitertijd)

Dat ik met zo'n uitgebreide set aan mooie resultaten thuis kom is zeldzaam en ik kijk dan ook met een ontzettend tevreden gevoel terug. Wat is er dan mooier om af te sluiten met een landschapsfoto die dit dagje aan de noordzeekust helemaal samenvat: ruige wolken, onstuimig weer, af en toe prachtig licht en meeuwen om het af te maken. De noordzeekust ten top!

Landschapsfoto van het strand bij IJmuiden
Landschapsfoto met dreigende lucht