> > > Kleine burgemeester

Kleine burgemeester (Larus glaucoides)

De kleine burgemeester is een vrij grote meeuwensoort die erg noordelijk broed. Voornamelijk op Groenland en in Canada. In de winter kun je ze in grote aantallen op IJsland tegenkomen, in Nederland is het een zeldzame wintergast. Je zult deze meeuw in Nederland alleen langs de kust aantreffen waarbij pieren en havens in trek zijn.

Deze soort is qua formaat vrij fors, ongeveer even groot als een zilvermeeuw. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat hij een nog grotere broer heeft die logischerwijs de grote burgemeester heet. Beide soorten zijn van de meeste andere grote meeuwen te onderscheiden doordat hun vleugelpunten geen zwarte tekening hebben. De eerstejaars zijn erg licht van kleur, de volwassen dieren hebben een grijze mantel zoals de zilvermeeuw, maar zonder de zwarte vleugelpunten.

Het voedsel van de kleine burgemeester bestaat voornamelijk uit vis die ze zelf weten te vangen, maar ook visafval wordt gegeten. In havens scharrelt de kleine burgemeester ook tussen afval zijn kostje bij elkaar.

1e winter

1e winter kleine burgermeester 1e winter kleine burgermeester