> > Bedauwde viervlek in tegenlicht

Bedauwde viervlek in tegenlicht

De viervlek is een van mijn favoriete libellen. De soort is algemeen en kun je daarom gemakkelijk op veel verschillende plekken tegenkomen. Dat betekend ook in verschillende vegetaties en misschien wel de mooiste is in een veld met zuring. Zowel de viervlek als het rood van de zuring komt prachtig uit in tegenlicht. Vooral als je stevig onderbelicht.

De foto is een minuut na zonsopkomst genomen met een onderbelichting van 1,5 stop.

Bedauwde viervlek (Libellula quadrimaculata) in zuring en tegenlicht
Viervlek in zuring

Op dezelfde ochtend kwam ik een klein stukje verderop in de schaduw van een bomenrij een andere libel onder de dauw tegen. De vroege glazenmaker is een soort die vrij lastig te vinden is 's ochtends vroeg, maar als je hem dan tegenkomt maakt hij een mooi onderwerp.

In de onderstaande foto begint de zon de achtergrond al te beschijnen waardoor die mooi lichtgeel wordt. Een bijpassende achtergrond voor deze grote, zandkleurige libel. Let ook eens op de grijskleurige cel aan de basis van de vleugels. Vanwege het feit dat de libel in de schaduw hangt en de achtergrond al door de zon beschenen wordt is deze foto juist een stop overbelicht om hem lekker helder te maken.

Bedauwde vroege glazenmaker (Aeshna isoceles)
Close-up van een bedauwde vroege glazenmaker.