> > Blauwe heikikkers en padden in tegenlicht

Blauwe heikikkers en padden in tegenlicht

Sommige zaken in de natuur zijn zo bijzonder dat je mensen er echt mee kan verassen. Als ik mensen vertel dat ik in maart elk jaar weer mijn best doe om blauwe kikkers te fotograferen in Nederland dan word je soms niet geloofd. Maar voor de natuurfotograaf is het een bekend fenomeen: de heikikker die prachtig blauw kleurt in de paartijd.

Afgelopen donderdag was het dan zo ver: eigenlijk was het al wat aan de late kant. Met het warme weer gaat het ontzettend snel en zijn de kikkers slechts 2 of 3 dagen blauw. De meeste waren dan ook niet meer blauw, maar ik kon gelukkig nog een mooi gekleurd exemplaar vinden. Deze werkte ook nog even prachtig mee door in de gouden reflectie van het pijpenstrootje te gaan zitten: geel en blauw, een mooi kleurcontrast. Hij was lekker aan het kwaken in de hoop een vrouwtje te lokken. Het kwaken gaf mooie cirkels in het water, maar tussendoor werd de reflectie perfect verstilt. Beide effecten vind ik erg mooi, dus de keuze is aan jullie, ik laat ze gewoon allebei zien.

Blauwe heikikker (Rana arvalis)
Blauwe heikikker man in verstilde, gouden reflectie
Blauwe heikikker (Rana arvalis) in gouden reflectie
Blauwe heikikker met ringen in het water

Toen het blauw er mooi opstond had ik inmiddels flink tegenlicht en in plaats van naar de andere kant van het ven te lopen ben ik lekker gaan spelen met tegenlicht opnames. De padden die in grote getale aanwezig waren waren ook een prima onderwerp hiervoor. Ik heb hierin geprobeerd de schitteringen op het water zo in beeld te brengen dat ze een extra grafisch element toevoegen.

Gewone pad (Bufo bufo) in tegenlicht
Gewone pad in tegenlicht