> > Geoorde futen

Geoorde futen

Afgelopen week heb ik kunnen genieten van geoorde futen in zomerkleed. Het was windstil wat een prachtig vlak wateroppervlak opleverde, een mooi ingredient voor rustige beelden waarin de fuutjes mooi tot hun recht komen. De uitdaging is speciale momenten te pakken en dat is gelukt denk ik.

Geoorde futen leven van kleine visjes en insecten die ze onder water vangen (bijvoorbeeld ook libellenlarven), maar mugjes en vliegjes worden ook van het wateroppevlak opgepikt. Hieronder een tweetal beelden hiervan: een insect gespot en het moment van toehappen.

Geoorde fuut ziet een vliegje
Geoorde fuut spot een vliegje
Geoorde fuut ziet een vliegje
En hap!

Altijd bijzonder is gedrag en interactie binnen vogelfotografie. Balts is vaak het mooiste gedrag om vast te leggen en ook de geoorde fuutjes die rechtop in het water gaan staan tegenover elkaar om zich te verbinden is een mooi gezicht. Bij deze ronde fuurtjes met zo'n dunne nek is het wel een koddig gezicht vind ik zelf. Bijzonder is wel dat een van de twee hier nog in winterkleed is, maar dat maakt voor de fuutjes zelf blijkbaar niets uit. Het begint vaak met tegenover elkaar drijven en een beetje kopschudden.

Kopschuddende geoorde futen tegenover elkaar
Kopschuddende fuutjes tegenover elkaar
Baltsende geoorde futen
Moment in de balts van de geoorde fuut

Rekken en strekken is een ander moment waarin er iets gebeurt dat de foto iets extra's geeft. Maar ook een portretje in mooie gele kleuren kan ik onmogelijk voor mijzelf houden. Wat mij betreft een mooie complete set van beelden van dit prachtige fuutje.

Geoorde fuut ziet een vliegje
Even de vleugels strekken...
Geoorde fuut ziet een vliegje
Portret in geel