> > Wind, vogels en prachtig licht in de kop van Noord Holland

Wind, vogels en prachtig licht in de kop van Noord Holland

De daagjes uitwaaien in IJmuiden en op Vlieland smaken naar meer. Vogelfotografie, forse winden en afwisselende wolkenluchten zijn heerlijke fotografische kansen die ik graag pak. Gisteren ben ik een dagje wezen fotograferen op de afsluitdijk en in de havens van Den Oever.

De dag begon met zonsopkomst halverwege de afsluitdijk. We waren ruim op tijd aanwezig tijdens het blauwe uurtje. Uiteraard hoopte ik op spectaculaire kleuren, maar de wolken hingen net een tiental kilometer verkeerd en dus heb ik in het blauwe uurtje lekker lopen spelen met lange sluitertijden en langsvliegende vogels. Een van de beste resultaten van heel veel beelden was deze grauwe gans die eenzaam tegen de wind in ploeterde. De foto is genomen op 1/15e van een seconde.

Grauwe gans in vlucht met een lange sluitertijd
Grauwe gans in beweging

Niet veel later zijn we doorgereden naar de haven van Den Oever. Er wil daar nog wel eens een leuke soort als zeekoet of parelduiker rondzwemmen, maar ook zonder zeldzaamheden zijn de vele eendensoorten die ronddobberen in de luwte van de haven een mooi onderwerp. De prachtige middelste zaagbek is een soort waarvan ik vooral de mannetjes met hun mooie verenkleed en duidelijke kuif wel echt kan waarderen. Met windkracht 8 is het uiteraard leuk om te proberen de barre omstandigheden vast te leggen. Daarom heb ik in het onderstaande beeld veel ruimte om de vogel heen gelaten omdat de golven zo mooi tot hun recht komen. Ook de verwaaide kuif laat mooi zien wat het voor weer was.

Een groepje zaagbekken vliegt voor de zonnestralen over het IJsselmeer
Een mannetje middelste zaagbek tussen de golven

Een paar kilometer verderop langs het wad was al een poos een kleine geelpootruiter te zien. Ik probeer niet te veel als soortenjager bezig te zijn, maar als ik in de buurt van een zeldzaam vogeltje ben die zich ook doorgaans vrij goed laat fotograferen dan kan ik de verleiding niet weerstaan. Vanwege de harde wind kreeg ik hier ook weer andere beelden dan standaard: de wind deed het water dat nog geen centimeters diep was mooi rimpelen en de houding van de vogel laat mooi zien hoeveel moeite hij had om zich staande te houden.

Een groepje zaagbekken vliegt voor de zonnestralen over het IJsselmeer
De kleine geelpootruiter bij Vatrop

Ik heb genoten van het fotograferen van vogels, maar het mooiste moment was toch gewoon een stop langs de afsluitdijk toen we terug reden. De wisselende bewolking gaf een prachtig lichtspel boven het IJsselmeer. De wind gaf hoge golven die ook nog eens tot spray verwaaiden. Gecombineerd een prachtig schouwspel! Dit beeld heb ik geprobeerd te vangen in de onderstaande foto's. Ik weet zelf eigenlijk niet wat ik mooier vind: deze scene met een groepje vogels om de weidsheid te benaderen of juist helemaal zonder, om de leegte volledig tot zijn recht te laten komen.

Een groepje zaagbekken vliegt voor de zonnestralen over het IJsselmeer
Een groepje zaagbekken trekt over het IJsselmeer in prachtig licht
Weids landschap met mooi licht boven het IJsselmeer
Water, licht en lucht: de weidsheid van het IJsselmeer

Met trots sluit ik af met een laatste beeld van een meeuw in tegenlicht. Het harde zonlicht wat even in volle kracht doorbrak geeft in het onderstaande beeld een hard contrast waardoor alle kleur verdwijnt en er een soort zilverkleurig, stylistisch beeld ontstaat. Niet alleen het eerste warme zonlicht is fotogeniek bewijst deze plaat wat mij betreft!

Een groepje zaagbekken vliegt voor de zonnestralen over het IJsselmeer
Meeuw in zilver