> > Bruine winterjuffers

Bruine winterjuffers

In de winter staat macrofotografie bij mij op een wat lager pitje, maar zodra de temperaturen onder de nul graden zakt gaat het weer kriebelen, want dan behoren winterjuffers weer tot de mogelijkheden. Vandaag ben ik op zoek gegaan naar de algemenere soort: de bruine winterjuffer

Helaas hebben we nog niet echt veel winter gehad, dus heb ik eens een poging gewaagd bij voorspellingen rond het vriespunt. Er was niet echt rijp, maar dat mag de pret niet drukken. Sterker nog, het voelde heerlijk om weer eens op de knietjes achter het statief te zitten om libellen te fotograferen!

Deze bruine waterjuffertjes zijn bijzonder lastig te vinden en doorgaans hangen ze in pollen pijpestro wanneer je ze wel vind omdat ze daar nog het meeste opvallen. Ik heb nog mijn best gedaan om er eentje in de (wel berijpte) heidestruiken te vinden, maar dat is echt onbegonnen werk. Gelukkig is een pol pijpestro met al zijn recht lijnen fotografisch helemaal niet verkeerd en als de donkere heidestruiken dan de achtergrond vormen krijg je een mooi samenspel van kleuren en lijnen.

Bruine winterjuffer (Sympecma fusca) overwinterend in pijpestrootje
Bruine winterjuffer overwinterend in pijpestrootje

Omdat waterjuffers niet warmbloedig zijn zijn ze bij een temperatuur van rond het vriespunt niet in staat om zich te bewegen. Dit betekend dat ze erg kwetsbaar zijn en je voorzichtig met ze om moet gaan, maar het betekend ook dat je in alle rust met een setje tussenringen kan spelen en zo ook een close-up van de juffer kan maken. Hierbij dus een portretje van deze bijzondere waterjuffer met zijn anti-vries lichaam.

Bruine winterjuffer (Sympecma fusca) overwinterend in pijpestrootje
Bruine winterjuffer overwinterend in pijpestrootje