> > Sneeuwuil in de duinen van Vlieland

Sneeuwuil in de duinen van Vlieland

Afgelopen woensdag kon ik het niet laten om achter een mooie soort aan te gaan. In de duinen van Vlieland liet een sneeuwuil zich prachtig zien en na de sperweruil met zijn prachtig gele ogen hebben uilen mijn aandacht wel getrokken. En ook de sneeuwuil heeft van die prachtige, heldergele kijkers. Daarnaast vind ik ook de schrale setting van de duinen met zijn helmgras en kale, door de wind getijsterde boompjes erg fotogeniek, dus heb ik een dag vrij genomen om te genieten van deze mooie combinatie.

Allereerst heb ik gebruik gemaakt van de kale, grillige bomen toen de uil er voor koos om in zo'n boom plaats te nemen. Door heel laag bij de grond te fotograferen (plat op de buik) kon ik door het duinlandschap heen fotograferen en vormden de pollen helmgras een mooie waas. Bij dit grillige beeld met toch al weinig kleur en licht vond ik een zwart-wit omzetting met een korrel er over erg passen bij de sfeer.

Sneeuwuil (Bubo scandiacus) in een verweerde boom
Sneeuwuil in een verweerde boom

Gelukkig zat hij niet alleen in een boom, maar liet hij zich ook op de grond bewonderen in het typische duinlandschap. Een nadeel van een mooie duintop is dat de voorgrond niet echt mooi onscherp wordt met al die grassen en vegetatie. Je kunt de vogel dan beeldvullend uitsnijden, maar omdat ik wel graag de omgeving wil laten zien (Het schrale duinlandschap heeft best wat weg van de toendra waar je ze normaal gesproken kan vinden) vind ik in dit geval een panorama uitsnede het mooiste resultaat opleveren.

Sneeuwuil (Bubo scandiacus) in het duinlandschap van Vlieland
Sneeuwuil in het duinlandschap van Vlieland

De uil bleek erg relaxt. Hij poetste zich af en toe een beetje, keek wat om zich heen. En omdat hij erg lang op dezelfde plek zat kon je de tijd nemen om langzaam dichterbij te komen en hem te laten wennen aan je aanwezigheid. Zo kon je echt dichtbij komen. Ik heb hier een hoek gekozen waarbij een donkere rij dennen de achtergrond vormde waartegen de uil prachtig afsteekt. Voor het onderstaande portret heb ik wel een enorme uitsnede gemaakt, maar die gele ogen komen wel prachtig uit zo!

Portret van de sneeuwuil (Bubo scandiacus) in de duinen van Vlieland
Portret van de sneeuwuil

Er staan nog een aantal andere varianten en wat informatie over de sneeuwuil op de soortpagina, het is lastig kiezen uit honderden beelden!