> > Nieuwe plantensoorten vastgelegd

Nieuwe plantensoorten vastgelegd

Naast de orchideeën categorie die ik recent heb geïtroduceerd fotografeer ik de laatste tijd ook steeds vaker andere planten. Een echte lijn en aanpak zit er niet in, zodra een plantje er mooi bij staat, fotogeniek is of als waardplant dient voor vlinders vind ik het boeiend er een mooie foto van te maken. Omdat het de meest uiteindelopende soorten zijn introduceer ik bij deze een verzamelcategorie voor alle overige planten.

Na mijn masterclass in Roermond ben ik zelf nog een dagje wezen fotograferen in het zuiden. In dit geval in Noord België, waar ik op een oude afvalstort van de zinkindustrie het onderstaande zinkviooltje kon fotograferen: een klein, teer en fotogeniek bloempje, zeker met mooie dauw.

Zinkviooltje (Viola lutea ssp. calaminaria) onder de dauw
Zinkviooltje onder de dauw.

De kattenstaart was een van de onderwerpen tijdens de masterclass. Op een mooie locatie met natte voeten en pioniersvegetatie liet de plant zich mooi fotograferen, al waren er helaas twee ochtenden op rij wolken voor de zon rond zonsopkomst. Toen het licht er toch even doorkwam en een bijtje langsvloog voor de nectar kon ik het onderstaande beeld maken.

Grote kattenstaart (Lythrum salicaria) met bij
Grote kattenstaarten.

Een andere mooie roze plant die het goed doet in tegenlicht is de dagkoekoeksbloem. Een algemene plant die je veel tegen komt, maar als hij in de vroege ochtend bedauwd staat te stralen in het eerste licht dan kun je toch niet anders als je macrolens even midden tussen de bloemen drukken en zoeken naar een scherp punt en een mooie balans met de onscherpte?

Dagkoekoeksbloem (Silene dioica) in tegenlicht
Dagkoekoeksbloem in tegenlicht.