> > Oranjetipjes in de vroege ochtend

Oranjetipjes in de vroege ochtend

Tja... de oranjetipjes. Misschien wel het meest gefotografeerde vlindertje van Nederland (en terrecht). Prachtig oranje doorschijnende vleugels bij de mannetjes, de gewoonte om mooi te gaan zitten op pinksterbloemen. Maar maak er maar eens iets origineels van. Bij deze twee foto's met wat meer ruimte om het onderwerp.

Voor mij blijft het spelen met bokeh een sleutel tot het vastleggen van sfeer. Hoe dichter de druppels bij de lens komen, hoe groter de bokeh cirkel wordt. En dan kun je met goede omstandigheden en mooi licht het onderstaande beeld realiseren.

Het vrouwtje van het oranjetipje tussen de dauwdruppels en bokeh
Het vrouwtje van het oranjetipje tussen de bokeh

Na 4 ochtenden zoeken vind ik persoonlijk het onderstaande beeld het meest geslaagd. Ik vond dit mannetje op een wel heel fotogenieke setting waarin de 3 pinksterbloemen een mooie diagonaal vormen. Het was mistig en beloofde perfect te worden, maar net toen de zon er door kwam schoof er sluierbewolking voor waardoor ik niet het mooie warme licht en duidelijke bokeh van de dauwdruppels kreeg waar ik op had gehoopt. Is de setting perfect, gooit sluierbewolking toch weer subtiel roet in het eten... Gelukkig maar, nu moet ik volgend jaar toch echt weer opnieuw meerdere ochtenden met dit prachtige vlindertje bezig!

Het mannetje van het oranjetipje op een pinksterbloem
Het mannetje in een mooie diagonaal