> Nieuwe foto's
Dewdrops are a nature photographers best friend

Dewdrops are a nature photographers best friend

07-06-2019

Ik mag graag fotograferen in de vroege ochtend. Toegegeven: de wekker om half 5 zetten is niet perse leuk, maar de verstilling, de zingende vogels, het licht en inactieve insecten vanwege de lage temperatuur zijn geweldig. Maar 1 ding maakt het sowieso de pijn van het vroege opstaan meer dan waard: dauwdruppels!

Vele tinten paars!

Vele tinten paars!

10-05-2019

Het voorjaar kent vele kleuren: heldergeel van speenkruid, teer wit van bosanemoontjes, salomonszegel en lelietjes van dalen. Maar ik geloof dat alle varianten op paars, blauw en roze mij dit voorjaar het meeste aanspraken. Zomaar een blogje met 3 fotogenieke vroege bloeiers in de kleur paars: holwortel, kievitsbloem en de brede orchis.

Voorjaarskriebels

Voorjaarskriebels

24-02-2019

Zooo, daar ben ik weer. Terug van weggeweest zou je haast kunnen zeggen. De afgelopen periode heb ik vanwege verschillende redenen weinig materiaal gedeeld. Deels had dit te maken met gebrek aan energie, deels met het feit dat ik aan een project werk waarbij ik niet alle resultaten direct deel, maar deels is het ook te wijten aan een gebrek aan inspiratie.

Ruig haarmos

Ruig haarmos

20-03-2018

Heel veel kom ik helaas niet aan fotograferen toe, maar gelukkig heb ik er af en toe toch een mooie ochtend tussen zitten. Zo ook laatst, op het Kootwijkerzand tussen het haarmos. Sneeuwklokjes leverden eigenlijk bijna geen resultaten op waar ik over te spreken was en eigenlijk verwachtte ik ook weinig van een ochtendje haarmos. Toch kreeg ik zeker geen spijt.

Experimentjes met een flitser

Experimentjes met een flitser

27-02-2018

De winter is voor mij niet altijd het beste fotografie seizoen: er zijn geen bloemen en insecten (mijn favoriete onderwerpen), je kan door de korte dagen niet voor of na werktijd fotograferen en doorgaans heb je veel grauw en grijs weer. Maar toch is het af en toe even nodig om op een knopje te drukken om de fotografieverslaving een beetje onder controle te houden...

Heidelibellen

Heidelibellen

12-10-2017

Tja, de herfst is al aangebroken en iedereen zit in de paddenstoelen, maar ik loop wat achter vanwege een drukke agenda. Tijd voor wat mosterd na de maaltijd: heidelibellen. De ultieme (na)zomer soorten waar ik als liefhebber altijd enorm van kan genieten.

Mijmeringen

Mijmeringen

20-08-2017

Steeds meer word voor mij fotografie echt een personlijke uitingsvorm. Wat boeit mij en vooral, hoe wil ik die dingen die me boeien vastleggen. Laatst werd ik getriggered door een gesprek met een kunstenaar. Woorden van hem bleven hangen en maakten mij bewust van wat er bij mij in het veld gebeurt als ik achter mijn statiefje aan het werk ben.

Zwarte vlindergies kiek’n

Zwarte vlindergies kiek’n

11-06-2017

Soms heb je van die opmerkingen die blijven hangen. Stel, je staat met een lekker zonnetje bij 20 graden in je zwembroek in een mooie beek tussen de plompebladeren. Camera op statief voor je neus met weidebeekjes die in tientallen om je heen dwarrelen. Er is maar 1 nadeel aan dit mooie plekje: er zijn meer mensen die hier recreëren, er loopt een fietspad langs de beek.

Prachtig mannetje bruine vuurvlinder

Prachtig mannetje bruine vuurvlinder

28-05-2017

Normaal gesproken probeer ik net als iedereen vooral mijn successen te delen op mijn website. Niemand zit te wachten op slechte foto's ten slotte. Maar ja, ergens is het ook wel mooi om eens de mindere verhalen te horen toch? Voorkomt weer dat mensen denken dat het alleen maar rozengeur en maneschijn is. En eerlijk is eerlijk, ik loop vaker buiten dan dat ik foto's maak die de moeite waard zijn!

Kievitsbloemen, een uitdagend onderwerp

Kievitsbloemen, een uitdagend onderwerp

25-04-2017

De kievitsbloem is een interessant en tegelijk uitdagend foto onderwerp wat mij betreft. Ze groeien op veel plakken langs het Zwarte water tussen Zwolle en Hasselt, dus voor mij is het een thuiswedstrijd. Gelukkig maar, want ik heb heel wat mooie ochtendjes nodig gehad om een beetje in de flow te komen.

Holwortel geportreteerd

Holwortel geportreteerd

04-04-2017

"Dat lijkt wel een orchidee". Dat was de reactie van mijn vrouw toen ik foto's liet zien van een sessie in het veld tussen de holwortel. En het is ook een prachtig bloempje! Ik schaam me dan ook wel een omdat ik hem jaren lang voorbij ben gelopen. Beauty is in the eye of the beholder!

Sneeuw-klokjes

Sneeuw-klokjes

14-02-2017

Sneeuwklokjes zijn prachtige elegante bloempjes. En een heerlijke start van het macro seizoen omdat ze al in de tweede helft van de winter bloeien. De perfecte manier om in februari al weer lekker op je knietjes achter je macrolens te zitten. Maar als er dan ook nog eens sneeuw valt als ze al bloeien dan kan ik als fotograaf mijn geluk niet op. Een verslagje van een heel setje sessies in het veld.

Koning winter deeltje 2: rijp

Koning winter deeltje 2: rijp

30-01-2017

Helaas is de winter weer voorbij zo lijkt het, dus tijd om maar eens even terug te dromen naar die magische woensdag. Die dag waarin de rijp letterlijk 5 centimeter lange spikes vormde. Zo'n dag die wel 2 weken mag duren omdat je gewoon niet uitgefotografeerd raakt. Maar ook al eerder hadden we prachtige rijp, dus bij deze een kleine selectie.

Koning winter deeltje 1: sneeuw

Koning winter deeltje 1: sneeuw

22-01-2017

Niet elk jaar is de winter geweldig (meestal niet), maar dit jaar worden we best wel verwend. En dan loop je weer tegen jezelf aan: best moeilijk in een wereld die prachtig is vanwege al dat wit dit ook nog mooi tot zijn recht te doen komen in platen. Deeltje 1 gaat over sneeuw, in deel 2 hoop ik foto's met rijp te delen.

Over winterjuffers en poedersuiker

Over winterjuffers en poedersuiker

21-12-2016

Elk jaar als de eerste rijp zich aandient krijg ik zin om te gaan zoeken naar een bijzondere speld in de hooiberg. Ook de afgelopen week ben ik op zoek gegaan naar kleine, bruine stokjes die zich midden tussen de vegetatie, strak tegen jonge twijgjes aan of diep in een pol pijpenstro ophouden. De kenner weet vast al waar ik op doel: winterjuffers!

Nachtorchissen: de bruid onder de orchideeën

Nachtorchissen: de bruid onder de orchideeën

20-06-2016

Een paar jaar geleden had ik nog amper oog voor orchideeën. Tijdens mijn zoektochten naar vlinders kwam ik wel eens wat tegen en soms nam ik snel een foto, maar veel werk maakte ik er niet van. Tot mijn schaamte was mijn eerste gedachte bij de nachtorchissen: 'hmmm, wat een kleurloos ding, daar valt ook geen eer aan te behalen.' Een typisch voorbeeld van 'beauty is in the eye of the beholder'

Weidebeekjuffer genot

Weidebeekjuffer genot

12-06-2016

Graag stel ik een naamsverandering voor voor de weidebeekjuffer. Ja, het beestje komt voornamelijk voor in beken die niet beschaduwd zijn, dus het biotoop wordt prima beschreven in de huidige naam. Maar laten we wel wezen, het doet niet echt recht aan de schoonheid van dit prachtige beestje. Afgelopen week heb ik een dag in de beek doorgebracht en genoten van het bijzondere gedrag.

Een beetje gek moet je wel zijn

Een beetje gek moet je wel zijn

30-05-2016

Mei: de maand waarin je als natuurfotograaf op mooie ochtenden het liefst op tien plekken tegelijk bent. De eerste orchideeën bloeien, de velden staan vol met zuring en boterbloem, de libellen komen massaal het water uit en er vliegen al redelijk wat vlindersoorten. Kortom, een van de meest productieve maanden van het seizoen normaal gesproken. Maar mei kan ook een andere kant hebben...

Kievitsbloemen vastgelegd na meerdere mislukte sessies

Kievitsbloemen vastgelegd na meerdere mislukte sessies

02-05-2016

Waar ik bij de bosanemonen nog een paar mooie zonsondergangen had gehad bleken de eerste sessies met kievitsbloemen nog minder succesvol: de bloemen bleken later te bloeien dan gepland, de wind voorkwam mooie dauwvorming en een andre sessie trokken er wolken voor de zon, net op het moment suprême. Maar de aanhouder wint, bij de vierde keer vroeg opstaan kon ik een paar mooie beelden maken.

Soms zit het mee, soms zit het tegen

Soms zit het mee, soms zit het tegen

25-04-2016

Zo wisselvallig als het weer soms in het voorjaar kan zijn, zo wisselvallig waren mijn succesvolle fotomomenten in de afgelopen twee maanden. De ene ochtend valt alles op zijn plek en kom je in een fijne flow terecht, de meeste ochtenden niet. Dit voorjaar ben ik redelijk wat op stap geweest en heb ik met moeite een paar mooie resultaten neer kunnen zetten.

Knallende kleuren in een grauw seizoen

Knallende kleuren in een grauw seizoen

12-02-2016

De winter is in Nederland de laatste tijd helaas een grauw seizoen. Veel regen en bewolking, terwijl een witte wereld helaas steeds meer een zeldzaamheid is. Maar gelukkig is de winter ook het seizoen van intense kleuren: dankzij de vuurrode sporenkapsels van het ruig haarmos. Zeker met tegenlicht in de vroege ochtend is het genieten van de intense kleuren die ontstaan.

Noordse winterjuffer en rijp

Noordse winterjuffer en rijp

22-01-2016

Iedere winter is het weer een grote uitdaging: de extreem goed verstopte noordse winterjuffers vinden en fotograferen onder winterse omstandigheden. Een unicum, omdat slechts twee (vrij zeldzame) waterjuffersoorten er voor kiezen om als volwassen dier overwinteren.

Kleurrijk oplichtende zwammetjes

Kleurrijk oplichtende zwammetjes

13-11-2015

Het heeft eventjes geduurd, maar hier is dan het laatste blogje voor dit jaar rondom het fotograferen van paddenstoelen. In dit artikeltje een tweetal kleurrijke, half transparante paddenstoeltjes die goed tot hun recht komen in tegenlicht. De groene glibberzwam (sommige exemplaren zijn wel groen ;)) en het kleverig koraalzwammetje.

Bokeh powerrrrrr

Bokeh powerrrrrr

27-10-2015

Paddenstoelen gaan voor mij erg goed samen met bokeh. De contrasten in een bos waar af en toe wat zon doorheen piept geeft mooie mogelijkheden om met licht en donker te spelen. In combinatie met een mooie ondergroei die niet te massief is geeft dat geweldige foto kansen! Enkele variaties op het thema, onder andere weer in zwart-wit.

High-key close-ups in zwart-wit

High-key close-ups in zwart-wit

14-10-2015

Normaal gesproken ben ik niet echt een zwart-wit fotograaf: in de natuur vind ik juist de enorme kleurenrijkdom en de kwaliteit van het juiste licht zo aantrekkelijk. Maar soms loont het de moeite om de nadruk echt op het lijnenspel te leggen. Vooral bij plaatjeszwammen kunnen de lamellen een prachtig lijnenspel vormen die het goed doen in high-key zwart-wit.

Mysterieuze paddenstoelenwereld

Mysterieuze paddenstoelenwereld

01-10-2015

Paddenstoelen zijn een geweldig boeiend onderwerp voor de natuurfotograaf in deze tijd van het jaar. Maar hoe doe je nou recht aan deze bijzonder gevormde schepseltjes? Voor mij verschilt dat per paddenstoel: een porseleinzwam vraagt om een hele andere aanpak dan een koraalzwammetje. En sowieso is iedere setting uniek en vraagt om elke keer een benadering met open ogen.

Schrijven met licht

Schrijven met licht

25-08-2015

Fotograferen is een creatief proces. En voor mij is macrofotografie in de ochtend een echte zoektocht die lang niet altijd slaagt. Meerdere ochtend ben ik op zoek geweest naar heidelibellen onder verschillende omstandigheden en meerdere ochtenden ben ik zonder noemenswaardige resultaten thuis gekomen. Maar enkele keren had ik prachtig licht en heerlijke kleuren. En dat is genieten!

Verandering van spijs doet eten

Verandering van spijs doet eten

18-08-2015

Als natuurfotograaf probeer ik steeds opnieuw mijzelf te prikkelen om in eerste instantie fotograaf te zijn: dat betekent dat het beeld, de grafische kwaliteit en de creativiteit de eerste prioriteit is. Of het nu een bloem, een libel of een landschap is: het beeld moet aantrekkelijk zijn en sfeer over brengen. Maar als natuurliefhebber vind ik zeldzame soorten jagen stiekem even leuk!

Bandheides rondom zonsopkomst

Bandheides rondom zonsopkomst

05-08-2015

De afgelopen weken waren er een paar prachtige heldere nachten waarin het lekker afkoelde. Perfect voor dauwvorming, mist over de velden en ongelofelijk mooi licht rond zonsopkomst. Een feestje dus die ik heb gebruikt om tijdens meerdere ochtenden een mooie serie neer te zetten van een van Nederlands mooiste libellen: de bandheidelibel.

De grote vuurvlinder gespot en vastgelegd

De grote vuurvlinder gespot en vastgelegd

19-07-2015

De laatste weken vallen de ochtenden steeds in het water qua weer: steeds wat wind of bewolking, terwijl het overdag regelmatig zonnig word. Dus ben ik maar eens een avond op zoek gegaan naar een van Nederlands meest zeldzame vlinders: de grote vuurvlinder. Ik kon mijn geluk niet op toen ik daadwerkelijk een mannetje van deze ongelofelijk mooie soort tegenkwam!

Nederlands mooiste libel: de weidebeekjuffer

Nederlands mooiste libel: de weidebeekjuffer

10-06-2015

De weidebeekjuffer is bij menig natuurfotograaf een favoriet onderwerp. En dat uiteraard volledig terecht aangezien deze prachtige juffer de mooie metallic kleuren heeft die met prachtige, blauw gepigmenteerde vleugels helemaal afgemaakt worden. Ook ik heb er dit jaar al weer enkele ochtenden aan besteed en mogen genieten van de uitzonderlijke schoonheid van dit glanzende pareltje.

Zomers sfeertje tussen boterbloem en orchissen

Zomers sfeertje tussen boterbloem en orchissen

15-05-2015

Een prachtige avond afgelopen week met heerlijk licht vormt een contrastrijk tweeluik met de ijskoude setting van mijn vorige blogpost. Het sfeertje lijkt nu haast wel zomers met het vrolijke geel van boterbloemen in combinatie met vrolijk paars van de brede orchis. En dat overgoten met een heerlijk avondzonnetje dat het geheel een zomers sfeertje geeft.

IJzig klein geaderd witje

IJzig klein geaderd witje

08-05-2015

Vorige week hadden we erg laat nog een prachtige ochtend waarin een koude, heldere nacht resulteerde in mist en een prachtig laagje rijp. Best bijzonder om eind april nog rijp te hebben en dat geeft mogelijkheden die schaars zijn: bloemen en vlinders fotograferen in combinatie met winters ogende omstandigheden. Een feestje voor mij als macrofotograaf!

Voorjaarsbloeiers voor de lens

Voorjaarsbloeiers voor de lens

17-04-2015

Voordat de libellen en vlinders weer volop rondvliegen heb ik als macrofotograaf al meer dan voldoende onderwerpen om te fotograferen. Het begint met de sneeuwklokjes, maar al gauw komen er meer voorjaarsbloeiers bij: de favoriete bosanemoon, het iets minder populaire speenkruid en de prachtige kievitsbloem. Reden genoeg om er een paar ochtenden op uit te gaan en te genieten!

Blauwe heikikkers, ieder jaar weer een feestje

Blauwe heikikkers, ieder jaar weer een feestje

31-03-2015

De heikikkers zijn een prachtig onderwerp in het vroege voorjaar. Afhankelijk van het weer kunnen de heikikkers in maart al uit hun winterslaap komen en zijn ze te fotograferen in het water, hun voortplantingshabitat. Het bijzondere aan heikikkers is dat de mannetjes blauw worden tijdens de voortplantingsperiode en dankzij deze bijzondere kleur zijn ze erg fotogeniek.

Spreeuwenwolken voor zonsondergang

Spreeuwenwolken voor zonsondergang

25-03-2015

De natuur heeft ongelofelijk veel mooie en bijzondere dingen te laten zien, maar wat mij betreft zijn enorme spreeuwenzwermen bij zonsondergang voor Nederland toch wel het meest spectaculair. Zeker als je het in formaat en dynamiek zoekt. Een waar vliegballet wordt opgevoerd door soms tienduizenden spreeuwen die een indrukwekkende vliegshow met bijzondere patronen weggeven.

Baltsende futen

Baltsende futen

18-03-2015

Dit jaar waren de futen er vroeg bij: half februari werd er al gebaltst. De futenbalts is een prachtig fenomeen waarvan ik iedere keer dat ik het zie ik meer kan genieten. Elegantie, maar ook agressie naar de buren vormen een bijzonder gedrag en geven goede mogelijkheden tot actie en beweging in je fotografie. Voor het eerst is het me dit jaar ook gelukt om de penguindans vast te leggen.

Sneeuwklokjes geportretteerd, wat een elegantie!

Sneeuwklokjes geportretteerd, wat een elegantie!

07-03-2015

Het sneeuwklokje is een van die plantjes die vele macrofotografen naar buiten weet te lokken in februari. Nu het nog winter is is het heerlijk om onderwerpen te hebben die je naar buiten lokken en dit tere plantje is daar een uitermate goede reden voor. Nu heb je nog een beperkt aanbod aan onderwerpen en dus is het sneeuwklokje een mooie manier om rustig te wennen aan het voorjaar.

Verborgen schoonheid

Verborgen schoonheid

24-02-2015

Sommige onderwerpen zijn vrij onbekend en worden weinig gefotografeerd. En ik moet eerlijk toegeven dat ik me ook graag met de bekende en geliefde onderwerpen bezig houd, maar soms laat je daardoor misschien wel prachtige onderwerpen liggen. Zelfs in je eigen tuin kun je fotogenieke plantjes vinden, als je maar even klein genoeg kijkt.

Nederlands mooiste vogelsoort vastgelegd

Nederlands mooiste vogelsoort vastgelegd

13-02-2015

De ijsvogel is de droom van menig vogel- en natuurfotograaf in Nederland. De soort is met zijn oranje-blauwe verendek even kleurrijk als vele van zijn tropische soortgenoten en een lust voor het oog. Waarschijnlijk is het onmogelijk om nog vernieuwende beelden van ijsvogels te maken, maar toch vond heb ik me ook maar laten verleiden om dit prachtige beestje vast te leggen.

Sneeuw op de Sallandse heuvelrug

Sneeuw op de Sallandse heuvelrug

30-01-2015

Deze winter blinkt niet echt uit in fotogenieke weersomstandigheden, maar een poosje terug hadden we heel lokaal toch een laagje sneeuw. En laat die lokale sneeuwbui nou net op de Sallandse heuvelrug zijn gevallen: een prachtig, afwisselend natuurgebied voor landschapsfotografie. Perfect dus om in een ochtendje 600 foto's te maken!

Ruig haarmos vastgelegd

Ruig haarmos vastgelegd

20-01-2015

De winter is soms een uitdagend seizoen voor de macrofotograaf. Vooral de zachte winters zonder rijp en ijs maken het lastig om geschikte onderwerpen te vinden. Maar juist in de grauwe dagen van de winter is het ruig haarmos een heerlijk kleurrijk onderwerp om je als macro fotograaf helemaal op uit te leven. Zeker met tegenlicht en wat vocht komt het rood prachtig uit!