> > Holwortel geportreteerd

Holwortel geportreteerd

"Dat lijkt wel een orchidee". Dat was de reactie van mijn vrouw toen ik foto's liet zien van een sessie in het veld tussen de holwortel. Toegegeven, er zijn mensen met meer botanische kennis dan Margreet, maar het zette mij weer even voor de spiegel. Al 6 jaar fotografeer ik bosanemonen. En al 6 jaar loop ik de holwortel die in hetzelfde park groeit straal voorbij zonder oog te hebben voor de schoonheid van dit kleurrijke plantje. Kortom, de hoogste tijd voor een ode aan deze minder populaire voorjaarsbloeier.

Met zijn bijzondere bloembouw vormt de holwortel een interessant beeld en profil. En de kleuren zijn heerlijk variabel: van roodpaars tot lila en dan natuurlijk nog de witte variant. Variatie levert altijd interessante mogelijkheden op. Doordat de plant massaal hommels trekt in het voorjaar kun je ook nog eens bezig met 'actie' macrofotografie. Wat wil je nog meer?

Holwortel met een hommel als bestuiver
Vliegende hommel, maar let ook op de interessante profielen in de achtergrond.
Holwortel met een hommel als bestuiver
Vliegende hommel in een omlijsting van zachtpaars

Dan bloeit de holwortel doorgaans ook nog eens in grote groepen bij elkaar waardoor je heerlijk kunt spelen met scherpte, onscherpte en bokeh.De uitdaging is uiteraard een exemplaar vinden die er in de massa bovenuit steekt en die precies op zijn top is.

Holwortel met een omlijsting van onscherpe holwortel
Exemplaar van holwortel omlijst door zijn broertjes
Holwortel abstracte benadering, patronen
Heerlijke kleuren en patronen. Meer heb ik niet nodig om het voorjaarsgevoel vast te leggen!
Holwortel abstracte benadering, patronen
Bokeh powerrrrr

Tot slot nog een enkel beeld van dichtbij in het allerlaatste licht. Een prachtig plantje toch? Laat het macro- en bloemenseizoen maar komen zeg ik!

Holwortel abstracte benadering, patronen