> > Kievitsbloemen, een uitdagend onderwerp

Kievitsbloemen, een uitdagend onderwerp

De kievitsbloem is een interessant en tegelijk uitdagend foto onderwerp wat mij betreft. Ze groeien op veel plakken langs het Zwarte water tussen Zwolle en Hasselt, dus voor mij is het een thuiswedstrijd. Gelukkig maar, want ik heb heel wat mooie ochtendjes nodig gehad om een beetje in de flow te komen.

De ene ochtend is het te mistig en blijven de foto's te kleurloos, de volgende ochtend heb je helemaal geen grondmist en knalt de zon er weer zo snel door dat je de foto's eigenlijk in 5 minuten moet maken. Het feit dat ze zo massaal kunnen bloeien is een geweldige kans, maar in de praktijk kom ik er niet helemaal uit om dat eer aan te doen. Zo houden we weer motivatie om volgend jaar opnieuw een poging te wagen!

Zoals altijd probeer ik na te denken over hoe ik mooie, grafische beelden kan maken die spannender zijn dan een pure registratie. En zoals zo vaak is bokeh dan mijn belangrijkste hulpmiddel. Gelukkig heb ik een plekje gevonden waar ze groeien en waar je een paar wilgen in de achtergrond hebt. Het perfecte plekje om te spelen met bokeh en achtergrond structuren. Als je dan ook nog eens door wit berijpt gras heen fotografeert en een beetje overbelicht kun je het onderstaande beeld maken.

Halve kievitsbloem (Fritillaria meleagris)
Bokeh bommetje met halve kievitsbloem

Op een andere ochtend is de zon direct al een stuk krachtiger en krijg je weer totaal andere kleuren en mogelijkheden. Hier laat de bloem wat meewarig zijn hoofd hangen vanwege de rijp en koude waar hij mee geconfronteerd word?

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)
Een tikje neerslachtig?

Subtiele bewolking geeft wederom weer totaal andere mogelijkheden. Een goed voorbeeld wat mij betreft van de impact van het licht en de omstandigheden op je mogelijkheden en de eindresultaten. Wat spelen met je witbalans heeft uiteraard ook de nodige impact!

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)
Een wat frissere en energiekere uitstraling

Op weer een andere ochtend was het licht even geniaal en heerlijk warm, waardoor de klokjes prachtig werden opgelicht. In frontaal tegenlicht verloor de foto elke kleur, maar met een kleine hoek ten opzichte van de zon kwam het veld met kievitsbloemen en pinksterbloem prachtig tot zijn recht. Heerlijke kleuren toch?

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)
Veld van kievitsbloemen en pinksterbloem
Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)

Het was ook koud die ochtend, dus als er dan zelfs rijp op de bloemen zit dan moet je natuurlijk ook niet te moeilijk doen. Gewoon laten zien hoe mooi het paarse blokjespatroon is en hoe mooi het tulpje oplicht in tegenlicht.

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)
Berijpt lampenkapje licht op in het eerste licht

Tja... en na lange tijd twijfelen, een nog langere periode denken dat ik het gewoon niks vind heb ik me toch laten verleiden om de Laowa 15mm groothoek macrolens aan te schaffen. Niet dat ik ooit de 1-op-1 denk te halen, maar het blijft een boeiend brandpunt op een full-frame body. En soms ben ik na jaren macrofotografie toch vooral ook weer eens op zoek naar nieuwe invalshoeken en originele beelden. De kievitsbloem is uiteraard een prima onderwerp om eens mee te beginnen en de lucht werkte perfect mee, dus dan kun je onderstaande beelden maken. Tot nog toe heb ik geen spijt van mijn aanschaf als ik de eerste resultaten bekijk.

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)
Het eerste licht
Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)
Schapenwolkjes

En als je het dan toch hebt over jezelf uitdagen om af en toe eens wat anders te proberen kan ik het niet laten om wat experimentjes te laten zien. Zijn ze anders, de eerste hieronder in ieder geval. Zijn ze mooi? Dat is nogal smaak gevoelig en helemaal eerlijk? Ik weet zelf niet wat ik er van vind. Hoe langer ik er naar kijk hoe meer ze mij gaan charmeren. Dat zal ongetwijfeld niet bij iedereen zo zijn, maar ik kan vrij eigenwijs zijn (oké, dat is zacht uitgedrukt), dus ik sluit er gewoon lekker mee af. Uiteraard ben ik erg benieuwd naar de meningen!

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)
Abstracte benadering
Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)
Druppel