> > IJzig klein geaderd witje

IJzig klein geaderd witje

Vorige week hadden we erg laat nog een prachtige ochtend waarin een koude, heldere nacht resulteerde in mist en een prachtig laagje rijp. Best bijzonder om eind april nog rijp te hebben en dat geeft mogelijkheden die schaars zijn: bloemen en vlinders fotograferen in combinatie met winters ogende omstandigheden. Heerlijk om na een geweldige trip in Zweden weer lekker met macro fotografie bezig te zijn!

Ik ben die ochtend toen de voorspellingen goed waren op zoek geweest naar oranjetipjes. Omdat ik net een week in Zweden was geweest had ik nog geen verkenning kunnen uitvoeren en dat was jammer, wan op een vertrouwd plekje kon ik deze ochtend geen oranjetipjes vinden. Gelukkig kwam ik wel een naaste verwant tegen, het klein geaderd witje. De rijp gaf een heerlijk koud sfeertje en voor de zon op kwam nam ik mijn eerste foto's die dankzij de afwezigheid van zonlicht ook nog mooie koude kleuren hadden. Ik heb ook beelden gemaakt toen de zon net boven de horizon uitkwam, maar deze blauwe tinten vond ik veel toepasselijker.

Berijpt klein geaderd witje op pinksterbloem
Berijpt klein geaderd witje op pinksterbloem
 • Canon 70D
 • Sigma 150mm F2.8
 • 1/30e @ F3.5
 • iso 100
Klein geaderd witje onder de rijp in berijpt landschap
Klein geaderd witje in berijpt landschap
 • Canon 70D
 • Sigma 150mm F2.8
 • 1/30e @ F3.2
 • iso 100

Toen de zon eenmaal over de horizon kwam en het licht minder aantrekkelijk werd ben ik wat verder opgeschoven op het veld om weer in de schaduw te belanden. Schaduw geeft dan nog prachtig gefilterd licht en in combinatie met redelijk wat overbelichten kon ik deze scherpe boterbloem onder de rijp fotograferen.

Scherpe boterbloem onder de rijp
Scherpe boterbloem onder de rijp
 • Canon 70D
 • Sigma 150mm F2.8
 • 1/250e @ F2.8
 • iso 100

Alles bij elkaar was het een heerlijk ochtendje achter het statief, met flink koude knieën en tenen. Voor mij is dit het startschot van het insectenseizoen, en ik hoop dat er een prachtig en vruchtbaar seizoen aankomt. Ik heb er weer zin in!