> > > Scherpe boterbloem

Scherpe boterbloem (Ranunculus acris)

De scherpe boterbloem is een algemene veldbloem die in Nederland massaal voor kan komen in de weilanden en op vochtige plekken. Bijvoorbeeld in uiterwaarden van de grote rivieren of langs slootranden. Ze kunnen veel bloemhoofdjes hebben wat de soort een prima onderwerp maakt voor de natuurfotograaf. Hele velden kunnen volledig geel kleuren. Ook in combinatie met de rode veldzuring kunnen weilanden erg fotogeniek zijn. De scherpe boterbloem staat relatief vroeg in het jaar in bloei: het hoogtepunt van de bloei valt midden in mei.

De naam van de scherpe boterbloem is afgeleid aan de smaak. De plant is te onderscheiden van andere boterbloemsoorten aan de hand van het blad: de bladeren zijn diep ingesneden in de vorm van een hand en de bladen hebben dan 5 tot 7 ' vingers'.

Veld met Scherpe boterbloem (Ranunculus acris) bij zonsopkomst Scherpe boterbloem (Ranunculus acris) onder de rijp Scherpe boterbloem (Ranunculus acris) met paarse waas van brede orchissen Veld van scherpe boterbloemen in tegenlicht