> > Experimentjes met een flitser

Experimentjes met een flitser

De winter is voor mij niet altijd het beste fotografie seizoen: er zijn geen bloemen en insecten (mijn favoriete onderwerpen), je kan door de korte dagen niet voor of na werktijd fotograferen en doorgaans heb je veel grauw en grijs weer. Maar toch is het af en toe even nodig om op een knopje te drukken om de fotografieverslaving een beetje onder controle te houden. En dan is het wel leuk om daar wat zinvols mee te doen. Tijd om eens lekker te experimenteren met flitsers dus. En waar kan dat beter dan bij een vogelhut waar de vogels continu af en aan vliegen. Tijd om vogelhut Drunen eens met een bezoekje te vereren.

Vogelhut Drunen is een prachtig opgezette hut met een heerlijk lange vijver en interessante rode struikjes in de achtergrond. De hut staat dan ook garant voor mooie kleuren en fijne reflecties. Tegelijk is dit ook weer een nadeel, want de hut is populair en de foto's die er genomen zijn direct herkenbaar. Ik wilde dus wel graag wat met reflecties doen, maar de kenmerkende roodgele kleur hoefde niet persé nadrukkelijk aanwezig te zijn. Het grijze weer met weinig licht dat we hadden gaf toch niet echt fijne volle kleuren. En dus heb ik mijn flitser eens wat achteraan geparkeerd en richting mijzelf laten wijzen voor een interessant tegenlicht. Het ultieme doel? Een vogel met gespreide vleugels waarbij het flitslicht de slagpennen mooi tekent. Uiteraard is dat een enorme uitdaging qua timing en scherpstelling aangezien je een vogel op precies het juiste moment in vlucht moet zien te vangen.

We beginnen dus maar met iets simpelers: een staande vogel die wel lekker actief is. Een zwart mereltje is natuurlijk wel leuk om in een low-key beeld te combineren. Dus mijn eerste experiment is de flitskracht flink oppeppen, zodat het daglicht helemaal wegvalt en alleen het flitslicht overblijft. Dat levert leuke beelden op.

Merel (Turdus merula) man in low-key.
Merel in low-key.

Tegelijk is wat kleur soms ook wel leuk, dus je kunt ook een wat langere sluitertijd en wat subtieler flitslicht combineren met het bestaande daglicht. Het doel is ten slotte ook een beetje gevoel krijgen bij het bedienen van de flits. Dit vooral aangezien ik ook in mijn macrofotografie toch iets vaker met flitslicht wil gaan werken, zodat ik zelf nog meer invloed heb op het eindresultaat. Een badderend mereltje was een leuk onderwerp. De flits heb ik gebruikt om de spetters extra highlights te geven, verder wilde ik juist gewoon een natuurlijke look.

Wassende merel (Turdus merula) man in in frisse kleuren.
Spetterend mereltje met wat extra highlights

Tja, als er dan continu eekhoortnjes rondlopen dan kan ik het toch niet laten een redelijk cliché plaatje te maken. Een eekhoorntje die een hazelnoot oppeuzelt, uiteraard mooi opgelicht in de flitser.

Etende eekhoorn in tegenlicht.
Eekhoornsilhouet in tegenlicht

Maar goed, hoe is het nu gelopen met die geweldige beelden die je vooraf in je hoofd had. Tja, helaas is het niet gelukt precies dat voor elkaar te krijgen. Al zat ik er toch verhipte dichtbij. Toen onderstaande beeld verscheen op de display deed ik bijna een rondedansje, maar toen ik inzoomde bleek de focus er toch naast te zitten. Potentie? Bakken wat mij betreft, maar scherpte vind ik toch cruciaal. Ik moet nog een keertje terug!

Koolmees (Parus major) met gespreide vleugels en licht door de slagpennen.
Koolmees met gespreide vleugels en licht door de slagpennen.