> > > Vogelnestje

Vogelnestje (Neottia nidus-avis)

Het vogelnestje is een bijzondere orchidee. Het is een onopvallend bleek, geel-bruin gekleurd plantje omdat hij geen bladgroen produceert. Dit betekent ook dat de plant niet voor zijn eigen voedsel kan zorgen en volledig afhankelijk is van schimmels in de bosbodem die hij parasiteert. Deze specifieke manier van leven maakt hem erg zeldzaam en de soort komt dan ook alleen voor in gezonde, oude bossen waar hij in de schaduw groeit. Het vogelnestje komt zoals meeste orchideeën veel voor op kalkhoudende grond, in dit geval doorgaans ook op vrij vochtige plekken.

De naam dankt dit plantje aan de vorm van de wortels, dus zolang je niet illegaal planten gaat uitsteken (een totaal zinloze bezigheid aangezien de planten dit niet zullen overleven) is de naam niet heel veelzeggend.

In Nederland is dit plantje zeer zeldzaam. Er is een grote populatie in de vochtige duinen tussen Bergen en Egmond aan Zee en de soort komt nog sporadisch voor in zuid Limburg. Het verspreidingsgebied omvat wel bijna heel Europa, op enkele gebieden langs de randen na.

Vogelnestjes in het bos Vogelnestje (Neottia nidus-avis) in een bos bij Blankenheim Silhouette van het Vogelnestje (Neottia nidus-avis) in een bos bij Blankenheim