> > > Wit bosvogeltje

Wit bosvogeltje (Cephalanthera longifolia)

Het wit bosvogeltje is een elegant plantje met subtiele witte bloemen die maar weinig open gaan. De plant heeft meestal een rijke bloeiwijze met 10 tot 20 bloemen en kan qua hoogte variëeren tussen de 10 tot wel 45 centimeter, maar doorgaans hebben de planten een bescheiden hoogte.

De plant lijkt veel op het bleek bosvogeltje, maar heeft langere, slankere bladeren. Ook opvallend is de manier waarop deze bladeren in 2 rijen tegenover elkaar vanaf de stengel groeien met een mooie gelijkmatige verdeling. De plant heeft dan ook een beetje een piramidevorm, zeker als de bloemen onderaan al wel bloeien, maar bovenaan nog in knop staan.

Zoals de naam al benoemd kom je het witte bosvogeltje voornamelijk tegen in het bos en dan voornamelijk op kalkrijke grond. In Nederland is de plant praktisch uitgestorven op een enkel exemplaar in zuid Limburg en in Drente na. op kalkrijke plekken in Europa kan het witte bosvogeltje soms massaal voorkomen en met honderden exemplaren bij elkaar bloeien. Het witte bosvogeltje bloeit voornamelijk in mei en begin juni.

Witte bosvogeltjes Abstracte benadering op het Wit bosvogeltje (Cephalanthera longifolia) Wit bosvogeltje (Cephalanthera longifolia)