Rietorchis (Dactylorhiza praetermissa)

De rietorchis is de meest voorkomende orchidee van Nederland en kan eigenlijk verspreid over heel het land gevonden worden. Soms bloeien ze massaal met honderden exemplaren tegelijk wat een prachtig gezicht kan zijn. Een aantal van mijn foto's zijn zelfs midden in Zwolle genomen. De soort heeft verschillende variaties / ondersoorten zoals de brede orchis (Dactylorhiza majalis subsp. majalis), die vroeger bloeit dan de rietorchis (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa). Mijn foto's zijn foto's van de rietorchis die voornamelijk in juni bloeit. De rietorchis heeft doorgaans lichtpaarse bloemen met een donkerder paarse tekening op de lippen. De bladeren zijn meestal gevlekt.

De rietorchis groeit meestal op vochtige, zonnige plaatsen van licht zure tot kalkrijke grond. Je komt de soort voornamelijk in noordwest Europa tegen. De zuidgrens van het areaal ligt in midden Frankrijk, de noordgrens in midden Noorwegen. In oost Europa komt de plant niet voor. Kortom, in Nederland zitten we midden in het verspreidingsgebied van deze mooie orchidee, wat het massaal voorkomen van de plant verklaard.

Rietorchis (Dactylorhiza praetermissa) Rietorchis (Dactylorhiza praetermissa) Rietorchis (Dactylorhiza praetermissa) Rietorchis (Dactylorhiza praetermissa)