> > > Purperorchis

Purperorchis (Orchis purpurea)

De purperorchis is een forse orchidee die houd van wat schaduw. De soort groeit vaak in bossen op kalkrijke grond. De plant kan tussen de 30 en 80 centimeter groot worden en de grote exemplaren zijn met hun dichte bloeiwijze en vele bloemen dan ook een indrukwekkende verschijning. De plant bloeit voornamelijk in mei, soms vanaf eind april. De bloemen zijn wit met een donker, purperen kap en purperen haartjes. De dichte knoppen zijn ook donker purper van kleur waardoor je de soort zou kunnen verwarren met de gelijkende aangebrande orchis.

De purperorchis is in Nederland erg zeldzaam en gelimiteerd tot zuid Limburg. Dit vanwege zijn voorliefde voor vochtige, beschaduwde en kalkrijke grond die in ons land alleen in zuid Limburg gevonden kan worden. In België groeit de plant op enkele locaties in grote aantallen. Verder komt de plant verspreid over heel Europa voor, maar daar buiten bijna niet.

Purperorchis (Orchis purpurea) Purperorchis (Orchis purpurea) in zuid Limburgs hellingbos Purperorchis (Orchis purpurea) met wants in de Eifel nabij Blankenheim Purperorchis (Orchis purpurea) close-up