> > > Aangebrande orchis

Aangebrande orchis (Neotinea ustulata)

De aangebrande orchis is een prachtige orchidee met een mooi kleurverloop van wit naar paarsachtig zwart aan de bovenkant. De witte bloempjes zijn met een paar paarse stippen versierd en dezelfde donker paarse kleuren op de knoppen bovenaan de plant hebben de bloem zijn toepasselijke naam bezorgt. Kortom, een liefelijke en fotogenieke soort!

Ik ken de soort van schrale kalkgraslanden in de Eifel en dan valt hij nog wel het meeste op door zijn formaat: hij wordt op deze schrale grond niet hoger dan 10 centimeter en dat maakt dit tere bloempje tot een erg mooie vondst. Op vruchtbaardere ondergrond kan de soort tot wel 50 centimeter hoog worden.

De aangebrande orchis bloeit voornamelijk in mei, maar er is een ondersoort die iets later in juni en juli bloeit. De soort komt verspreid over heel Europa voor op kalkhoudende grond. Goede locaties zijn berggebieden tot zo'n 2000 meter, vooral in de Alpen en de Pyreneeën. Dicht bij huis groeien ze op kalkgraslanden die zo schraal zijn dat het gras de planten niet overwoekert. In Nederland kwam de soort tot 1952 voor in zuid Limburg, maar is helaas uitgestorven.

Aangebrande orchissen