> > > Welriekende nachtorchis

Welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia)

De welriekende nachtorchis is het tweelingbroertje van de bergnachtorchis. De bleek-witte bloemen zijn erg elegant gebouwd en lijken wel wat op een engel figuur. Vooral door de lange lip en het lange spoor heeft de bloem prachtige lijnen. De lange bloemlip heeft vaak een verloop van wit naar bleek groen.

Het onderscheid met de bergnachtorchis is eigenlijk vrij eenvoudig. De hele bloem lijkt ongelofelijk veel op elkaar, maar binnen in de bloem zit een duidelijk verschil. De helmhokjes (de bruinige streepjes in de bloem) lopen bij de welriekende nachtorchis evenwijdig aan elkaar. Bij de bergnachtorchis staan ze bovenaan veel dichter bij elkaar dan onderaan en een handig ezelsbruggetje is dat ze de onderkant van een berg vormen.

De welriekende nachtorchis ruikt vooral 's nachts lekker en heeft zo weinig kleur op de bloemen omdat hij nachtvlinders aantrekt voor de bestuiving.

In Nederland is de welriekende nachtorchis minder zeldzaam dan de bergnachtorchis , maar de soort is wel sterk achteruit gegaan en niet bepaald algemeen meer te noemen. Ze komen voor op voedselarme, vaak vochtige blauwgraslanden verspreid over ons land. Vaak op plekken waar kalkrijk kwelwater aan de oppervlakte komt.

Welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia) bij zonsopkomst Bedauwde Welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia) bij zonsopkomst Welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia) in high-key Welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia) met bezoekende mier Welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia)