> > > Aapjesorchis

Aapjesorchis (Orchis simia)

De aapjesorchis is een schoonheid van het hoogste kaliber als je het mij vraagt. Hij lijkt wel wat op het soldaatje, maar de 'armpjes' en 'beentjes' van de aapjesorchis bloemen zijn veel langer en krullen vaak sierlijk. De bloemen variëeren best wel van kleur, maar de meeste exemplaren hebben een lichte, bijna witte bloem waarbij de armpjes, beentjes en de binnenkant van het kapje paars of lila zijn. Er zijn ook hele lichte kleurvarianten. Dit mooie kleurcontrast in de bloemen, gecombineerd met de elegant krullende versierselen aan de bloem maken de aapjesorchis tot een van mijn favoriete planten.

In Nederland is de aapjesorchis zo goed als uitgestorven. Er staan ergens in zuid Limburg nog enkele exemplaren en ergens langs de kust in zuid Holland, maar het aantal planten is dus op 1 hand te tellen. In zuid Europa en tot in midden Frankrijk kan de soort soms algemeen voorkomen. In de Brenne in midden Frankrijk staat de soort soms redelijk massaal in de wegbermen. De aapjesorchis bloeit voornamelijk in mei.

AAapjesorchis (Orchis simia) Aaapjesorchissen AAapjesorchis (Orchis simia) Aapjesorchissen en bokeh AAapjesorchis (Orchis simia)