Bosorchis (Dactylorhiza fuchsii)

De bosorchis is een mooie orchidee die van bijna wit tot donkerpaars kan bloeien. De bloemen hebben als grondkleur wit en een mooi kringelpatroon van paars op de bloemlippen. De bloeiaar is vaak piramidevormig en meestal zijn de bladeren gevlekt. De bosorchis lijkt veel op zijn naaste verwanten, zoals de rietorchis.

Bij orchideeën wordt er soms verschillend gekeken naar wat wel en niet een officiële soort is. En bij het geslacht Dactylorhiza is dit een hele uitdaging omdat soorten ook weer hybridiseren. Zo is de bosorchis voor velen een ondersoort van de gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata). Verschillen tussen de twee (onder)soorten zijn dat de bosorchis diepere inkepingen in de bloemlip heeft en over het algemeen op meer beschaduwde plekken groeit dan de gevlekte orchis. Ook is de bosorchis eigenlijk alleen op kalkrijke grond te vinden terwijl de gevlekte orchis zowel op droge, kalkrijke grond als ook op vochtige, zure veengrond voor kan komen.

De bosorchis is zeldzaam in Nederland en komt voornamelijk in zuid Limburg voor, de gevlekte orchis is een stuk minder zeldzaam en komt verspreid over Nederland voor.

Bosorchis (Dactylorhiza fuchsii)