> 2012

Roerdompen in het Lauwersmeergebied

29 december 2012

Ik heb voor de kerst een paar prachtige dagen in het Lauwersmeer door mogen brengen. Het weer was niet altijd super, maar een ontmoeting met 2 roerdompen maakte een hoop goed. Normaal gesproken zie je een roerdomp vaak alleen verborgen in het riet, maar dit keer had ik geluk.

Eekhoorns in de sneeuw

14 december 2012

Afgelopen week heb ik met de voorspellingen van veel sneeuw opnieuw de schuilhut van Han Bouwmeester gehuurd. Ik zat dit keer in hut 2 en de eekhoorns werkten vooral geweldig mee. Allereerst dus maar een set beelden van deze slimme en nieuwsgierige zoogdieren.

Vlindertrip in de Eifel

23 november 2012

Het macroseizoen is voor mij met het verdwijnen van de meeste paddenstoelen wel een beetje op zijn eind. Mogelijk dat ijs en sneeuwkristallen nog eens om de macrolens krijgen, maar voorlopig kijk ik een beetje met weemoed terug naar mijn vlinderreis in de Eifel. Een prachtige trip met heel veel verschillende soorten dagvlinders.

Leuvenumse beek

16 november 2012

Voor de voorbereiding van een nieuwe workshop ben ik opnieuw richting de Leuvenumse beek gegaan. Dit keer toen het vrij mistig was (zoals altijd valt het lokaal net weer tegen natuurlijk) en met waadpak om vanuit de beek zelf foto's te kunnen maken. Dit leverde weer een paar prachtige beelden op vind ik zelf.

Herfstlandschappen

30 oktober 2012

Een poosje terug heb ik tijdens een mooie zonnige dag die mistig startte de tijd genomen om een ochtend over de Veluwe te banjeren, langs de Leuvenumse beek. Dat leverde de onderstaande herfstplaatjes op.

Paddenstoelen!

11 oktober 2012

Ter voorbereiding op mijn workshop herfstfotografie ben ik de workshoplocatie gaan verkennen. Elk jaar is het toch weer anders en zijn andere percelen het best begroeid met paddenstoelen. Hierbij de resultaten van een ochtendje fotograferen. Er is nog plek in de workshop, dus aanmeldingen zijn van harte welkom!

Vlinders uit de Eifel - Veldparelmoervlinder

27 september 2012

Het heeft een lange tijd geduurd voor ik toekwam aan de foto's, maar in de komende weken wil ik graag wat foto's delen van mijn workshop vlinderfotografie in de Eifel. Als eerste begin ik met een nieuwe soort: de veldparelmoervlinder.

Uitsluipende blauwe glazenmaker

18 september 2012

De blauwe glazenmaker is een mooie, kleurrijke soort die je wel met enige regelmaat ziet vliegen, maar heel vaak kom ik ze niet tegen. Vooral niet stil zittend op locaties die bereikbaar zijn. Een poos geleden kwam ik twee uitsluipende libellen van deze prachtige soort tegen, een buitenkansje om ze goed op de foto te zetten.

Tijd voor wat creatieve tegenlicht opnames!

12 september 2012

De laatste tijd ben ik druk aan het experimenteren met de schitteringen op het water. Deze gebruik ik als onscherpe achtergrond met weinig scherptediepte om zo een schilderachtig effect te creëren. Het harde contrast leent zich goed voor zwart-wit omzetting en vrij harde contrasten in de foto.

Vroege ochtend magie

5 september 2012

Het libellenseizoen begint langzaam op zijn eindje te lopen en ondanks dat ik nog een set foto's heb liggen om te delen is dit een mooi moment om eerst wat anders te laten zien. Dit dodaarsje kon ik deze week vastleggen tijdens een van die prachtige ochtenden waarin het goed koud is.

De laatste libellen uit Limburg

1 september 2012

Als afsluiter voor de fotoserie uit de omgeving van Roermond nog foto's van twee echte libellen: deze uitsluipende paardenbijter en zwarte heidelibel zijn in hetzelfde gebied gefotografeerd. Voor mij was het de eerste keer dat ik de mooie paardenbijter uitsluipend tegen ben gekomen.

Waterjufferfoto's uit Limburg

25 augustus 2012

Ik heb nog steeds een set foto's uit Limburg staan die de moeite van het tonen waard zijn. In twee updates zal ik deze verzamelen, te beginnen met de waterjuffers. 3 leuke soorten die je niet elke dag ziet, vooral de kanaaljuffer en tangpantserjuffer kom ik niet elke dag tegen.

Nieuwe soort: donker pimpernelblauwtje

21 augustus 2012

Het is een poos geleden dat ik vlinderfoto's kon uploaden. En dat komt voornamelijk doordat het een ontzettend beroerd vlinderjaar is, vermoedelijk heeft het droge voorjaar van 2011 veel rupsen de das om gedaan. Maar hier dan toch een vlinder en niet de minste: het donker pimpernelblauwtje.

Beekoeverlibellen

8 augustus 2012

De beekoeverlibel is een mooie libel die goed slapend te vinden is, mits je op de juiste plekken zoekt. Ze zijn niet algemeen en typische soorten van nieuw ontwikkelde natuur. Je komt ze dus niet bepaald overal tegen en het is dan ook zekerleuk om ze te kunnen fotograferen in een prachtig ontwikkelingsgebied in Limburg.

Nieuwe soort: de gaffellibel

6 augustus 2012

De gaffellibel is in Nederland erg zeldzaam. Voor goede locaties buiten Nederland zit je al gauw in midden Frankrijk. De te gaver om deze mooie romboutsoort in Nederland te kunnen fotograferen. Geen fototechnisch indrukwekkende plaat, maar wel een prima foto van een erg bijzonder dier.

Tengere grasjuffers

1 augustus 2012

De jonge vrouwtjes van de tengere grasjuffer zijn bijzonder leuke beestjes: niet alleen zijn ze vrij zeldzaam (iets wat altijd boeiend is voor de liefhebbers), maar ze zijn ook nog eens knaloranje. En dat alleen als ze nog jong zijn, want ze verkleuren naar olijfgroen of een bijzondere kleur blauw als ze ouder worden.

Prachtige libellentrip Limburg

25 juli 2012

De afgelopen 2 dagen heb ik mogen genieten van een prachtige trip naar Limburg. In de omgeving van de Roer heb ik gezocht naar zeldzame libellensoorten en natuurlijk mooie foto omstandigheden. Dit heeft een enorme set foto's opgeleverd, waarbij vooral de vroege ochtendopnames voor mij erg geslaagd zijn.

Uitsluipende rivierrombout

10 juli 2012

De rivierrombout is een zeldzame libellensoort die lange tijd verdwenen was uit Nederland. Gelukkig is de waterkwaliteit sterk verbeterd en heeft de soort de weg terug weten te vinden. Het bijzondere aan deze rombouten is dat ze uitsluipen op zandstrandjes langs de rivier.

Bedauwde viervlekken

24 juni 2012

Soms heb je van die zeldzame ochtenden waarin dauwvorming optimaal is. Een mooie gelegenheid om libellen te zoeken die dan doorweekt zijn. Een week geleden kreeg ik zo'n mooie kans. Je moet om 4 uur je nest uit, maar voor mij is het dat meer dan waard!

Zilveren maan in ochtendsferen

12 juni 2012

De zilveren maan is in Nederland een zeldzame parelmoervlindersoort. Ik kon deze prachtige vlinder fotograferen terwijl hij zich opwarmde in de eerste zonnestralen. De dauw (die ook zeldzaam is tegenwoordig) maakt het voor mij weer een van mijn betere vlinderfoto's.

Nederlandse zeldzaamheden

6 juni 2012

In Nederland gaat het bijzonder goed met de libellen. Een paar soorten zijn helaas hard achteruit gegaan, waaronder de speerwaterjuffer. Deze soort staat als uiterst kwetsbaar op de rode lijst. Een geweldige nieuwkomer die zelfs het nieuws heeft gehaald is de sierlijke witsnuit. Beide soorten heb ik dit jaar kunnen vereeuwigen.

Bokeh bubbels!

3 juni 2012

Grafisch gezien ben ik altijd een enorme fan van tegenlicht in combinatie met dauwdruppels. Niet altijd laat een plek en omstandigheden hier ruimte voor, maar dit azuurwaterjuffertje zat op een perfect plekje om hier mee te spelen. Ik ben dan zelf ook erg tevreden met het resultaat. Een macrofoto zoals ik ze zelf graag zie.

Smaragdlibel in vlucht

26 mei 2012

Al tijden liep ik met een plaatje in mijn hoofd van een smaragdlibel in tegenlicht en in vlucht. Vanmorgen is het me dan ook gelukt om dit op de gevoelige plaat vast te leggen! Omdat ik moeilijk kan kiezen een aantal varianten op dit thema.

Gevlekte witsnuit

22 mei 2012

Een bijzondere libellensoort die op dit moment rondvliegt is de gevlekte witsnuit. Mannetjes op kleur hebben een mooie gele vlek terwijl de andere vlekken oranjerood worden, maar een vers exemplaar ziet er ook erg mooi uit met de grote, heldergele plekken. De soort is vrij zeldzaam en dus extra leuk om op de foto te zetten!

De verpopping van het oranjetipje

18 mei 2012

Een van de meest spectaculaire dingen die je in de 'kleine' natuur tegen kan komen is de transformaties die insecten kunnen doorgaan. Een libellenlarve die uit het water komt, zijn jasje uitdoet en als volwassen libel tevoorschijn komt. Recentelijk heb ik mogen waarnemen hoe een oranjetipje rups zijn huidje afgooid.

Nog een uitsluipende noordse witsnuit

11 mei 2012

Witsnuiten zijn veelal lastig mooi op de foto te zetten omdat ze vaak op de grond of op lelijke takjes gaan zitten. De beste manier om deze soorten dan ook te fotograferen is door het zoeken van uitsluipende exemplaren. Soms lukt het dan om mooie foto's te maken en vooral bij deze foto vind ik de bruintinten in de heide erg mooi uitkomen.

Een sprookjesbos van blauwpaars en diepgroen

3 mei 2012

Het Hallerbos in de buurt van Brussel stond al jaren op mijn verlanglijstje: dit jaar is het eindelijk zo ver gekomen dat ik die kant op ben gereisd. En ik moet zeggen, ik heb geen seconde spijt gehad. Dit bijzondere bos is werkelijk waar een bijna magisch stukje natuur van ongekende schoonheid!

De eerste echte libel: een noordse witsnuit

28 april 2012

De eerste echte libel van dit jaar is voor mij de noordse witsnuit: omdat ik eigenlijk nog geen acceptabele foto's van deze algemene soort had ben ik op zoek gegaan naar een vers, net uitgeslopen dier dat zich wat makkelijker laat fotograferen dan de oudere dieren.

Ringsnaveleend en zomertaling

24 april 2012

Het grauwe weer belemmerd voor mij nog een beetje het macroseizoen: dauw word momenteel vooral vervangen door regendruppels en dat is toch minder mooi. Gelukkig is het nog een goede tijd voor vogels en heb ik wat tijd gestoken in een tweetal eendensoorten.

De eerste watersnuffel van dit jaar

20 april 2012

Fototechnisch is het lastig om creatieve foto's te maken van waterjuffers. Maar in dit geval wil ik toch graag deze foto delen. Niet alleen komen de kleuren mooi overeen maar er is een leuk detail bij deze foto te vermelden: het is de eerste waarneming van een watersnuffel in 2012. Toch leuk om te delen dacht ik dus!

Oranjetipje op berijpte pinksterbloem

16 april 2012

Oranjetipjes heb ik al veel gefotografeerd, maar nog niet eerder had ik ze terwijl er nog nachtvorst was. Vandaag lukte het dankzij een prachtige koude nacht om een oranjetipje te fotograferen op een berijpte pinksterbloem. Omdat de foto vlak voor zonsopkomst genomen is zijn de kleuren koel.

Grutto in het lange gras

9 april 2012

De grutto op het paaltje is natuurlijk een icoon en ook door mij vaak en graag gefotografeerd. Maar in het lange gras is deze prachtige, oer-Hollandse vogel eigenlijk pas echt op zijn plek. Ik ben dan ook erg blij met deze foto van een foeragerende grutto.

Opnieuw de bosanemoon

2 april 2012

Toen afgelopen week de zon nog scheen kon ik het niet laten nog een keertje te proberen een paar mooie foto's te maken van bosanemonen. Ze bloeien maar kort, dus je moet er nu even van genieten. Ik heb geprobeerd twee totaal verschillende beelden te maken.

Bosanemoon bij zonsondergang

28 maart 2012

Vlak voordat de libellen en vlinders weer beginnen te vliegen heb je altijd nog een leuk en interessant onderwerp voor macrofotografie: de bosanemoon. Dit tere bloempje groeit vooral in boomrijke stukken en is een geliefd onderwerp bij natuurfotografen. Ook ik heb geprobeerd dit bloempje te portretteren.

Snel veranderende omstandigheden

21 maart 2012

Zo eens in de zoveel tijd moet ik gewoon even genieten van mijn favoriete landschap in Nederland: het Kootwijkerveen. Als er ochtendmist beloofd word met een zonnetje en weinig wind is het een prachtig plekje. En toch elke keer komen de foto's er weer anders uit.

Baardmannetjes

17 februari 2012

De winter is (mits de weersomstandigheden echt winters zijn) een mooie tijd voor de vogelfotograaf. De laatste open plekken en wakken bevatten grote concentraties watervogels, vogels komen massaal op voer af en een ander leuk vogeltje dat met wat geduld te fotograferen is: het baardmannetje...

Sluipende waterral

11 februari 2012

De waterral is een schuwe vogel die normaal gesproken eigenlijk niet gezien word omdat hij verborgen in het riet leeft. Wanneer er ijs ligt kan hij minder makkelijk voedsel vinden en komt hij vaker open en bloot in beeld.

Meeuwen in de sneeuw

5 februari 2012

Eindelijk is het weer zo ver, sneeuw! Je hoort een hoop mensen klagen, maar voor mij HET moment om naar buiten te gaan. Even via de supermarkt voor een brood. Dan door naar de lokale parkvijver waar ik weet dat er honderden hongerige meeuwen wachten. Voeren maar en schieten. Al klinkt dat makkelijker dan het in de praktijk is.

Prachtige ochtend in de lepelaarsplassen

16 januari 2012

Heel veel winter hebben we helaas nog niet gehad, dus als het dan raak is moet het gebeuren. Vanmorgen heb ik besteed om een winterse sfeer in de lepelaarsplassen te vangen. Het eerste zonlicht geeft deze koude setting een warme sfeer die bij mij toch het gevoel van een heerlijke winterochtend oproept.

Zonsondergang op het Kootwijkerzand

9 januari 2012

Ik was nog niet helemaal tevreden met mijn foto van het Kootwijkerzand die ik een poosje geleden hier getoond heb. Het bewolkte weer is niet altijd leuk, maar zolang de zon er af en toe doorkomt kan het wel heel interessant zijn voor landschapsfotografie.

Alk in winterkleed

4 januari 2012

Op oudejaarsdag heb ik een rondje Lauwersmeer gedaan. Het weer was niet best, maar ik had erg veel zin er toch even lekker uit te gaan. Op waarneming had ik gezien dat er een alk gezien was in de haven van het Lauwersmeer, dus ik hoopte dat ook ik dit leuke vogeltje zou kunnen fotograferen...