> > Baardmannetjes

Baardmannetjes

De winter is (mits de weersomstandigheden echt winters zijn) een mooie tijd voor de vogelfotograaf. De laatste open plekken en wakken bevatten grote concentraties watervogels, vogels komen massaal op voer af en een ander leuk vogeltje dat met wat geduld te fotograferen is: het baardmannetje..

Het baardmannetje is een prachtig vogeltje dat het meeste in de buurt komt van de mezenfamilie. Biologisch zijn het bijzondere vogeltjes omdat ze in de zomer insecten eten terwijl ze in de winter overstappen op riet zaad. Voor riet zaad heb je een veel hardere maagwand nodig, dus de organen van dit vogeltje veranderen daadwerkelijk, iets wat een erg risicovolle manier van leven is.

Al een aantal jaren lukt het me steeds niet om dit mooie vogeltje onder goede omstandigheden tegen te komen. In het riet zijn te wel te vinden, maar het lastig van riet is dat het altijd langs water staat en als je dus tegenlicht hebt loop je niet zo maar even om de vogel heen voor het licht in de rug. Behalve als het water bevroren is en je dus wel om kunt lopen.

Specifiek voor het baardmannetje ben ik daarom afgelopen zaterdag richting de oostvaardersplassen gegaan en heb ik een poos rondgelopen op een goed plekje waar ze veel worden gezien. Ik had geluk en met een uurtje had ik een groepje van zeven vogeltjes gevonden die zich met wat geduld goed lieten benaderen. De zon stond nog laag omdat ik rond zonsopkomst begonnen was met zoeken.

Baardmannetje in het riet Baardmannetje (vrouwtje) in het riet Baardmannetje in het riet Baardmannetje in het riet