> > Meeuwen in de sneeuw

Meeuwen in de sneeuw

Eindelijk is het weer zo ver, sneeuw! Je hoort een hoop mensen klagen, maar voor mij HET moment om naar buiten te gaan. Even via de supermarkt voor een brood. Dan door naar de lokale parkvijver waar ik weet dat er honderden hongerige meeuwen wachten. Voeren maar en schieten. Al klinkt dat makkelijker dan het in de praktijk is.

Het valt namelijk nog niet mee om in een wirwar van vliegende en fladderende meeuwen foto's te maken. Een aantal uitdagingen zijn er: de meeuwen vliegen en komen dichterbij, dus stap ik over van one shot naar AI servo. Helaas ben je dan wel heel snel je focus kwijt en merk ik dat hij in de praktijk vaak de sneeuwvlokken voor de meeuw in plaats van de meeuw scherp hebt.

Tegelijk voeren en fotograferen lukt ook niet logischerwijs, dus het is een kwestie van snel handelen. Idealiter heb je ook nog iets van een donkere achtergrond waar de sneeuwvlokken goed tegen uitkomen. In de lokale parkvijver bij mij is dat een flat met vel gekleurde balkons, iets wat toch ook niet de platen opleverde die ik graag wilde.

Uiteindelijk zijn dan toch dezelfde type foto's mijn persoonlijke favoriet: goede, scherpe close-ups van meeuwen in actie in een witte omgeving, wat een mooi high-key effect geeft bij sommige beelden.

De foto's zijn genomen met mijn 500mm en over het algemeen heb ik gefotografeerd op f/5.6 met de belichting op 1,5 stop overbelichten ingesteld. Sluitertijden variëren onwijs afhankelijk van de achtergrond, maar liggen vaak rond de 1/250e op de onderstaande high-key beelden.

Kokmeeuw in de sneeuw Kokmeeuw in de sneeuw Kokmeeuwen en stormmeeuwen vechten om brood