Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)

Uiterlijk: De bandheidelibel is een prachtig, klein libelletje die simpel van zijn naaste verwanten te onderscheiden is. De kenmerkende donkere band over de vleugels is opvallend en in Nederland is de bandheidelibel de enige echte libel met pigmentering in de vleugels. In de warmere delen van Europa vind je wel de bandgrondlibel die ook een donkere band over de vleugels heeft. Wanneer een bandheidlibel net is uitgeslopen mist de bandering nog. De poten van deze mooie soort zijn geheel zwart, zoals bij de bloedrode en de Kempense heidelibel. De mannetjes kleuren dieprood uit en hebben ook een helderrood pterostigma. De vrouwtjes zijn minder opvallend met hun geelbruine lichaam en witgeel pterostigma.

Voorkomen: De bandheidelibel is een vrij zeldzaam beestje, maar de soort breid zich de laatste jaren sterk uit. Ze zijn vrij kritisch op hun habitat en komen voornamelijk voor in pioniershabitats met een ijle begroeiing, maar ook bij langzaam stromend water met een goed ontwikkelde, maar ijle vegetatie van waterplanten. Ook lijken ze het goed te doen op plekken waar kwelwater aan de oppervlakte komt.

Vliegtijd: Half juni tot half oktober.

Vrouwtje Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) gevangen in kleine zonnedauw Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) tussen de grassen bij zonsopkomst Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) in zomerse setting met grasklokjes Abstracte benadering van een Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) man Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) in struikheide Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) silhouet Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) in tegenlicht Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) in tegenlicht in de bloeiende heide Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) man Bandheide met schitteringen en bokeh

In obeliskhouding

Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) in obelisk houding