> > > Steenrode heidelibel

Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum)

Uiterlijk: De steenrode heidelibel heeft gele strepen op de poten, in tegenstelling tot de bloedrode heidelibel. De soort is een stuk lastiger te onderscheiden van zijn broertje, de bruinrode heidelibel. Het verschil is dat de steenrode heidelibel een streep langs zijn oog (die wordt meestal zijn snor genoemd) heeft die de bruinrode heidelibel mist, maar dit is vaak erg lastig te zien.

Voorkomen: In mijn beleving is de steenrode heidelibel verreweg de meest algemene heidelibel. Je kunt de soort bij alle soorten stilstaand en langzaam stromend water vinden. De voorkeur ligt bij water met een goed ontwikkelde oevervegetatie.

Vliegtijd: Juni tot half november.

Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) onder de dauw Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) in sfeervolle schaduwtinten Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) close-up met dauwdruppels op zijn ogen Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) in bloeiende heide Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) in tegenlicht Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) man in tegenlicht Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) Obeliskende Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum)