Kleine sleedoornpage (Satyrium acaciae)

Uiterlijk: De kleine sleedoornpage is een onopvallend klein, bruinig vlindertje die van de bovenkant zwart is. Ze zijn duidelijk minder spannend gekleurd dan de 'gewone' sleedoornpage. Hij is relatief goed van soortgenoten te onderscheiden. Het meeste lijken de bruine en Spaanse eikenpage op deze soort, maar die hebben een donkerder grondkleur en het blauwe vlekje van het vrouwtje mist ook. Kleine sleedoornpages hebben een onopvallende oranje band van vlekken op de achtervleugel. Door het onopvallende blauwe vlekje bij het vrouwtje zou je ze kunnen verwarren met de wegedoornpage, maar deze heeft een veel grotere blauwe vlek. De grijzige grondkleur en oranje vlekken zijn wat lichter en fletser dan bij vele soortgenoten.

Voorkomen: De kleine sleedoornpage komt vooral in midden Europa voor. In het uiterste zuiden (Spanje, Portugal en zuid Italië ontbreekt de soort en in het noorden van Frankrijk, over België en vanaf Nederland oostwaarts. De soort komt in veel verschillende biotopen voor, zolang de waardplant mar aanwezig is. Je vind ze vaak op populaire nectarplanten zoals schermbloemigen.

Vliegtijd: Juni en juli.

Waardplant: De kleine sleedoornpage legt de eitjes in de oksel van sleedoorntakken. De eitjes overwinteren en in het voorjaar eten de rupsen van de bloemknoppen en jonge bladeren.

Kleine sleedoornpage (Satyrium acaciae)