Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)

Uiterlijk: De mannetjes zijn blauw van boven, de vrouwtjes zijn soms bruin, soms bruin met een prachtige blauwe bestuiving. De volledig bruine vrouwtje zijn van boven lastig te onderscheiden van haar zeldzamere broertje, het bruin blauwtje. Het stippenpatroon aan de voorrand van de voorvleugel is dan het beste kenmerk: de drie stippen lopen bij het icarusblauwtje in een boog, bij het bruin blauwtje is het een stip vooraan en een dubbel paar wat hoger.

Voorkomen: Het icarusblauwtje is de meest algemene blauwtjessoort van Nederland. Je kunt de vlinders op bijna elk ruig graslandje waar rolklaver bloeit vinden.

Waardplant: Het icarusblauwtje heeft een paar algemene klaversoorten als waardplant. De meest gebruikte klaversoort is de gele rolklaver die je algemeen tegenkomt in natuurgebieden en wegbermen. Ook kleine klaver en hopklaver worden gebruikt.

Vliegtijd: Mei tot september in 2 of 3 generaties.

Icarusblauwtje (Polyommatus icarus) in gouden tegenlicht Icarusblauwtje (Polyommatus icarus) in bedauwde bloeiaar van gras Icarusblauwtje (Polyommatus icarus) Icarus blauwtje in subtiel tegenlicht Icarusblauwtjes bedauwd op gras

Afwijkend exemplaar

Bijzonder donker examplaar Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)