Bleek blauwtje (Polyommatus coridon)

Uiterlijk: Het bleke blauwtje is erg lastig te onderscheiden van een aantal soortgenoten. Vooral de vrouwtjes zijn niet te onderscheiden van bijvoorbeeld het Provencaals bleek blauwtje, en als je alleen de onderkant van de vleugels hebt gezien ook niet van het adonisblauwtje. Van boven zijn de mannetjes wel vrij goed herkenbaar aan de bleek blauwe kleur en oogjes op de onderrand van de vleugel.

Voorkomen: In Nederland komt het bleke blauwtje bijna niet voor al worden ze wel eens waargenomen in zuid Limburg. Vanaf de Eifel tot aan zuid Europa is de soort weid verbreid en kan op kalkgraslanden soms in enorme aantallen vliegen.

Waardplant: Het bleek blauwtje heeft vooral paardenhoefklaver als waardplant. Deze vlinderbloemige groeit voornamelijk op kalkhoudende grond, het typische habitat van deze mooie vlinder.

Vliegtijd: Juni tot september.

Bleke blauwtjes bij zonsondergang Bleek blauwtje (Polyommatus coridon) in gouden licht Bleke blauwtjes in het laatste licht

Man

Bleek blauwtjes slapend Bleek blauwtje (Polyommatus coridon) van de bovenzeide Bleek blauwtje (Polyommatus coridon) op grasklokje

Vrouw

Vrouwtje Bleek blauwtje (Polyommatus coridon) op duifkruid