> > Vele tinten paars!

Vele tinten paars!

Het voorjaar kent vele kleuren: heldergeel van speenkruid, teer wit van bosanemoontjes, salomonszegel en lelietjes van dalen. Maar ik geloof dat alle varianten op paars, blauw en roze mij dit voorjaar het meeste aanspraken. Van de blauw-paarse wilde hyacintjes uit het Hallerbos tot de roze-paarse krokusjes. Maar die heb ik al gedeeld in een blogje, maar hier dan nog 3 andere fotogenieke vroege bloeiers: de holwortel, de wilde kievitsbloem en de Brede orchis.

Te beginnen met de holwortel. Die bloeit in maart, dus de foto's staan al weer een poosje op de harde schijf. Soms best leuk om weer even in rust een fotoserie van een paar maanden terug door te kijken, dan heb je toch weer een frisse blik. In maart heb ik tijdens een prachtig, mistig ochtendje met een gefilterd zonnetje even kunnen spelen met de holwortel en dat leverde de onderstaande resultaten op.

Holwortel (Corydalis cava) in high-key met een dubbele belichting.
Dubbele belichting in high-key voor een dromerig effect
Holwortel (Corydalis cava) in tegenlicht.
Een gefilterd tegenlichtje geeft mooie highlights en subtiel licht.

En dat licht en omstandigheden zoals vochtgehalte in de lucht een enorm verschil maken kun je mooi zien in het onderstaande drieluik. Normaal gesproken kies ik altijd mijn eigen favoriet, maar in dit geval kon ik niet kiezen. Appels en peren zou ik zeggen. 3 foto's die met 10 minuten tijdverschil genomen zijn. Precies dezelfde bloem en setting, maar het licht maakt een fors verschil.

Drieluik van kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) met verschillend licht.
Van in de schaduw tot in het vroege zonnetje

En nog een paar minuten later is de zon zo stevig dat ik normaal gesproken al stop met fotograferen of de schaduw opzoek, maar soms valt wat harder licht best wel mooi. In het onderstaande geval vond ik het zeker nog de moeite waard.

Wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) in tegenlicht.
De zon knalt er 20 minuten na zonsopkomst hard overheen

Maar goed, dan verdwijnt al het vocht uit de lucht en word het wel erg contrastrijk in tegenlicht. Tijd om alsnog de schaduwen op te zoeken van wat bomen. Bijkomend voordeel is gelijk een mooie achtergrond. In dit geval is het plekje in de schaduw wel erg ruig qua grassen en vegetatie, maar al met al houd ik wel van een beetje chaos en wat meer om te bekijken. Het knalt er misschien niet direct uit, maar als ik er wat langer naar kijk wordt ik er toch wel blij van.

Wilde kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) en bokeh.

Maar 1 sessie is natuurlijk niet voldoende voor een mooie serie. Bij elkaar heb ik dit jaar weer 4 ochtenden tussen deze fotogenieke Zwolse tulp gelegen en 1 ochtend waren de omstandigheden erg goed met vorst aan de grond. Dat levert al gauw mooie plaatjes op met rijpkristallen.

Wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) close-up met rijp.
Close-up met een vergroting van 3 op 1
Wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) close-up met rijp.
IJzig wit exemplaar

En dan zijn we alweer zo'n 5 weken verder en gaat het qua licht nog veel harder. De holwortel is al weer verdord en ook van de kievitsbloemen is al amper meer een spoor te vinden. Maar de brede- of meiorchis staat alweer in bloei. Dat is het leuke van het voorjaar als je et mij vraagt: in rap tempo wisselen de onderwerpen zich af en je weet af en toe van gekkigheid niet wat je moet fotograferen, want elk fotogeniek bloeiend plantje portretteren is niet echt haalbaar. De brede orchis was dan ook al weer even geleden. Wederom lukt het om een mooie ochtend met mistige condities, dauw en een zonnetje mee te pakken, al duurt de charme maar even. 30 minuten na zonsopkomst trekken er wolken voor de zon en is het feestje voorbij.

Brede orchis (Dactylorhiza majalis) met dauw bij zonsopkomst.
Nog voor de zon echt doorbreekt krijg je heerlijk zacht tegenlicht
Brede orchis (Dactylorhiza majalis) met dauw bij zonsopkomst.
Al gauw word het licht hard en creëer ik wat schaduw

Zo maar een greep uit wat recente beelden, ik hoop dat ze in de smaak vallen!