> > > Wilde kievitsbloem

Wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris)

De (wilde) kievitsbloem is een prachtige, paars geblokte voorjaarsbloeier uit de lelie familie die voornamelijk in april bloeit. De plant wordt ook wel Zwolse tulp genoemd omdat hij in heel Nederland in het wild ontzettend zeldzaam is, maar rondom het zwarte water en de vecht in de omgeving van Zwolle bloeit de plant op enkele plekken met duizenden bij elkaar. Naast de paarse variant is er ook een iets minder voorkomende witte kleurvorm.

De kievitsbloem komt vooral voor in een vochtig en zonnig, open biotoop. Het liefst op plekken die 's winters overstromen want daarmee worden de zaden verspreid. De kievitsbloem wordt exclusief bestoven wordt bestoven door hommels en de binnenkant van de klok geeft ultraviolet licht af dat voor de hommels als een schijnwerper werkt. Doordat de plant zo rank op zijn stengel staat is een schommelend kopje voor hommels als een seinlicht van een landingsbaan. Een ingenieus ontwerp!

Een andere boeiend detail over deze zeldzame wilde plant, die op Europese schaal alleen nog in de regio van de Loire in midden Frankrijk massaal bloeit, is de tijd die de plant nodig heeft om tot bloei te komen. Een zaadje dat wortel schiet vormt de eerste jaren slechts 1 blad, na een jaar of drie komen er enkele sprieten meer en op zijn vroegst bloeit een kievitsbloem in zijn zesde jaar pas. Een bloeiende plant is dus minimaal 6 jaar oud, maar kan daarna nog wel heel wat jaartjes mee, er zijn exemplaren van tientallen jaren oud bekend.

Kievietsbloem in spetterend ochtendlicht Kievitsbloem Kievitsbloem in herhaling en bokeh Kievitsbloem oplichtend in tegenlicht Kievitsbloem in bokeh schilderij Kievitsbloemen in groothoek bij zonsopkomst Kievitsbloemen in de mist Elfen lantaarns Berijpte kievitsbloem