Speenkruid (Ficaria verna)

Het speenkruid is een kleine, heldergele voorjaarsbloeier die voornamelijk in plakkaten tussen de bomen groeit. Ze zijn familie van de bosanemoon, maar iets minder veel gefotografeerd. Misschien wel omdat de glanzende groene bladeren iets minder elegant zijn als de geveerde bladeren van de bosanemoon en het geel van de bloemen op de een of andere manier heel snel nep oogt en niet goed aftekent.

Speenkruid bloeit volop in de tweede helft van maart en de eerste helft van april wanneer de bomen er nog kaal bij staan en het zonlicht de bosbodem nog kan bereiken. Op warme dagen in deze periode worden ze bezocht door allerlei wilde bijensoorten die uit zijn op de nectar. Het speenkruid verspreid zich echter meestal via knolletjes die aan de plant zelf groeien.

Het felle geel van het speenkruid is een uitdaging om goed scherp vast te leggen voor een fotograaf, maar vooral doordat de bloem soms heel wat aaneengesloten vierkante meters bedekt is de zee aan geel een mooi middel om als natuurfotograaf te gebruiken. Ik vind het dan ook vooral leuk om met veel bloemen in de onscherpte een mooie gele zweem te creëren.

Speenkruid (Ficaria verna) impressie met bokeh Speenkruid (Ficaria verna) en bokeh Speenkruid (Ficaria verna) met honingbij