> > > Purpersteeltje

Purpersteeltje (Ceratodon purpureus)

Het purpersteeltje is een algemeen mosje dat een pionierend karakter heeft. Erg prettig voor mij aangezien ik in een nieuwbouwwijk woon want het is een van de eerste mosjes die ik in mijn eigen tuin kan fotograferen. De soort is kalkminnend, dus kan al gauw tussen tegels of in mijn geval op een gemetseld muurtje in de voegen verschijnen.

Zeker in de winter als het purpersteeltje veel sporenkapsels vormt is het een fotogeniek plantje met heel veel, soms licht kronkelende, sprietjes. Wanneer de sporen gevormd worden heeft het mosje veelal een lichtgele stengel met rood sporendoosje. Als de sporen verder rijpen wordt de stengel rood en de sporendoos groen. De uitlopers zijn slechts 1,5 centimeter hoog, dus je loopt dit kleine mosje wel heel gemakkelijk voorbij.

Purpersteeltje (Ceratodon purpureus) jonge sporenkapsels Purpersteeltje (Ceratodon purpureus) met druppels Sfeervolle opname van bloeiend Purpersteeltje (Ceratodon purpureus) Purpersteeltje (Ceratodon purpureus) met jonge sporenkapsels