Sneeuwklokje (Galanthus nivalis)

Het sneeuwklokje is een klein, elegant wit bloempje uit de narsisfamilie. Sneeuwklokjes behoren tot de stinzenplanten, wat inhoud dat ze van oorsprong niet in Nederland voorkomen, maar in het verleden aangeplant zijn op landgoederen en tegenwoordig in verwilderde vorm op veel plekken te vinden is. Van oorsprong komt het sneeuwklokje voor in zuid- en midden Europa.

Het sneeuwklokje doet zijn naam eer aan en kan daadwerkelijk in de sneeuw gevonden worden. Ze bloeien namelijk al vanaf half februari en is daarmee een van de eerste bloeiende planten in ons land en een bloeiend sneeuwklokje voelt voor mij dan ook als een heraut voor de lente. Ze groeien veelal op vochtige grond en tussen de bomen, maar doordat ze zo vroeg bloeien vangen ze voldoende zonlicht op. Ze vormen nectar om insecten te lokken die op zonnige dagen in februari al weer rond kunnen vliegen.

Een groepje sneeuwklokjes in een besneeuwd bos Een groepje sneeuwklokjes Sneeuwklokje (Galanthus nivalis) Sneeuwklokjes lijken wel elfen lantaarntjes Sneeuwklokjes tijdens een sneeuwbui Close-up van een Sneeuwklokje (Galanthus nivalis)