Bosanemoon (Anemone nemorosa)

De bosanemoon is in Nederland toch wel de meest favoriete plant van de natuurfotograaf die zich met macro- en plantenfotografie bezig houd. En terecht, want de elegantie van de fijne, tere, prachtig witte en soms licht roze bloempje is verbluffend! Vooral de tere witte bloem met zijn prachtige kroontje van gele stampers is een feest voor het oog. Voeg daaraan toe dat ze verspreid over heel Nederland in de parken en bossen groeien en ook nog eens mooi vroeg in het seizoen bloeien als er zich nog vrij weinig andere macro-onderwerpen aandienen en dan snap je wat dit plantje zo geliefd maakt. Een heerlijke start van de lente om op een zonnige dag op je buik voor een bosanemoon te liggen.

De bosanemoon is een voorjaarsbloeier en kan in het slot van maart en de eerste helft van april bloeiend gevonden worden. In die tijd van het jaar bereikt de zon de bosbodem nog en de bloemen gaan dan ook pas open om langs vliegende insecten uit te nodigen als het lekker warm en het liefst zonnig is. Bij koud of regenachtig weer en 's nachts zijn de bloemen gesloten en een stuk minder fotogeniek.

High-key Bosanemoon (Anemone nemorosa) Soft-focus close-up van een Bosanemoon (Anemone nemorosa) High-key bosanemonen Bosanemonen bij zonsondergang Silhouet van een gesloten Bosanemoon (Anemone nemorosa) Bosanemoon (Anemone nemorosa) in tegenlicht met gesloten bloem Bosanemoon, schaduw en bokeh