> > Planten geïntroduceerd in mijn soortenlijst!

Planten geïntroduceerd in mijn soortenlijst!

Als natuurliefhebber heb ik een speciale passie voor insecten. Vogels zijn ook populair, maar de laatste tijd winnen ook de planten in aandacht. Wat begon met een plantengids, zodat ik waardplanten van vlinders kon herkennen, mondde de laatste tijd uit in het steeds meer waarderen van mooie en fotogenieke planten. En bij het zien van prachtige foto's van planten door andere fotografen ben ik meer en meer foto's gaan nemen van de vele kleurrijke soorten in het plantenrijk. Tijd voor een volledig nieuwe categorie in mijn soortenbank!

En welke familie binnen de planten spreekt meer tot de verbeelding van menig natuurliefhebber dan de orchideeën? Een goede familie dus om je eens in te verdiepen en mee te beginnen, al zijn het vaak zeldzame soorten die je niet bepaald overal tegen komt. Maar mede dankzij een bezoek aan de kalkgraslanden in de Viroinvallei en eerdere bezoeken aan de Eifel kan ik toch gelijk goed van start: van twaalf soorten orchideeën heb ik foto's toegevoegd. Een aantal soorten zijn in de afgelopen twee weken gefotografeerd, tijdens mijn zomervakantie naar de Cevennen en de grand Causses in zuid Frankrijk.

In dit blogje de foto's van de meest bijzondere orchidee die ik tot nog toe heb mogen fotograferen: de bokkenorchis. De bloemen van deze plant hebben bijzonder lange, gekrulde tongen en dat maakt ze een ongekend mooi onderwerp waar je je als macro fotograaf mooi in vast kan bijten. Close-ups waarin alle kronkelende bladen een mooi lijnenspel vormen zijn uitdagend om te maken, maar geven wel de beste resultaten.

Bokkenorchis (Himantoglossum hircinum) close-up
Close-up van de bokkenorchis

Een andere persoonlijke favoriet van mij is de onderstaande foto van rietorchissen. De rietorchis is Nederlands meest algemene soort en deze foto in een veld van honderden rietorchissen kon ik midden in Zwolle nemen! Dat is weer eens een hele andere natuurbeleving dan een zeldzame orchidee in Zuid Frankrijk fotograferen. Soms is de natuur dicht bij huis minstens even boeiend!

Veld vol met rietorchissen (Dactylorhiza praetermissa), midden in Zwolle
Veld vol met rietorchissen, midden in Zwolle.

Ik zou zeggen, blader eens rustig door de soorten heen en geniet van de kleurenpracht en variatie binnen deze mooie plantenfamilie.

Het toevoegen van soorten is een flinke klus, dus als het macro seizoen achter de rug is (de komende winter dus) staat het toevoegen van een hele selectie gefotografeerde plantensoorten uit andere families op de agenda. Maar binnenkort eerst een uitgebreid reisverslag van mijn zomervakantie, waarvoor ik nog zo'n 1000 foto's heb uit te zoeken en te bewerken.